Újabb alkotásokkal gazdagodott az Esterházy-kastély


2017-04-08 19:06:12  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Újabb alkotásokkal gazdagodott az Esterházy-kastély főképe
Pontosan egy hét telt el azóta, hogy az Esterházy-kastélyban megnyílt a Salvador Dalí kiállítás, s a mai napon újabb jeles alkalomra várták az érdeklődőket – ezúttal a kápolnába és a nyugati toronyba. Ma délelőtt mutatták be ugyanis a közönségnek azokat a festményeket, melyeket Nemcsics Antal festőművész helyezett letétbe a kastélyban. Franz Anton Maulbertsch két festményét a kápolnában, Nemcsics Antal és felesége, Nemcsicsné Takács Magdolna festőművész hat alkotását, többségében másolatokat pedig a nyugati toronyban láthatják mától az érdeklődők.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a rendezvényen elmondta, 2006-ban találkozott először Nemcsics Antallal, és akkor kezdtek beszélgetni arról, hogy ha egyszer lesz lehetőség arra, hogy az Esterházy-kastélyban kiállítótereket alakítsanak ki, akkor hogyan tudják majd bemutatni a neves, pápai származású festőművész munkásságát. Nemcsics Antal szülővárosa iránti nagylelkűségének köszönhetően jöhetett létre a nyugati szárnyban elhelyezett Nemcsics kiállítás, s ennek köszönhetően gazdagodott most további képekkel az Esterházy-kastély.

A kastély kápolnájában Franz Anton Maulbertsch két alkotását helyezték el

A Maulbertsch festményekkel kapcsolatban – melyeket egy 1996-os kiállítás kivételével még nem láthatott a nagyközönség - Nemcsics Antal hangsúlyozta, több szállal is kötődik a nagy művész elődhöz, hiszen már gyermekkorában is többször megcsodálta a nagytemplom csodás képeit, és már akkor is úgy érezte, ő is hasonló alkotásokat szeretne készíteni. Aztán sok évvel később megbízást kapott a tatai Szent Kereszt Felmagasztalása templom mennyezeti felületének festésére, melyre az 1700-as évek végén Maulbertsch kapott megbízást Esterházy Károlytól. A festőművész azonban egy év múlva meghalt, így már nem volt lehetősége eleget tenni a megbízásnak. A templom mennyezeti képeit végül Nemcsics Antal készíthette el. Akkori munkája során, a tatai kapucinus kolostorban talált rá a két Maulbertsch festményre, melyeket megvásárolt.
A nyugati toronyban elhelyezett képek közül talán a legértékesebb id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című festményének másolata, melyet 1955 és 1958 között alkotott Nemcsicsné Takács Magdolna, s közel 60 évig díszítette a művész házaspár szobájának falát, mielőtt az Esterházy-kastélyba került volna.
Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtó kérdésére elmondta, Nemcsics Antal az elmúlt évben kereste meg dr. Áldozó Tamást azzal, hogy szeretné néhány festményét a kastélyban elhelyezni. A kápolnában látható képeket a tárlatvezetés részeként tekinthetik meg a látogatók, akik pedig a nyugati toronyban elhelyezett alkotásokat szeretnék látni, jelezhetik a kastély munkatársainak, akik kérésre kinyitják a kiállítóteret.
A képek bemutatását követően, délután, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság szervezésében Nemcsics Antal tárlatvezetést tartott életmű kiállításán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!