Szélesvíz, az értékmentő folyóirat


2017-04-06 23:47:57  | cikk: ha  | 


Szélesvíz, az értékmentő folyóirat főképe

Megjelent a Szélesvíz hatodik lapszáma, melynek bemutatója ezúttal is sok érdeklődőt vonzott. A Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont a programnak, melyre Budapestről is érkeztek vendégek. Huszár Hajnal bevezető gondolatai után dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. - Jelentős kulturális esemény ez a bemutató, főként, hogy ez már a hatodik lapszám. Egy ilyen jellegű kiadvány esetében egy első, vagy akár egy második lapszámot elkészíteni viszonylag könnyű. De a főszerkesztő, Mátyus Aliz elmondása szerint folyamatosan a bőség zavarával küzd, sok írás nem is kerül be a folyóiratba helyhiány miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy van igény a Szélesvízre, van egy megbízható szerkesztői gárda, egy olyan értelmiségi kör, mely képes arra, hogy félévről félévre kellő mennyiségű és minőségű írással lássa el az olvasókat - mondta a polgármester.

Mátyus Aliz főszerkesztő elmondta, hogy ezúttal is fontos és értékes gondolatok kerültek be a Szélesvízbe. Azok az írások, amik csak részben jelentek meg a lapban, esetleg teljes egészében kimaradtak, olvashatók a Pápai Művelődéstörténeti Társaság honlapján. Ezt a tartalomjegyzékben is jelölik. A nyomtatott és az online oldalak jól kiegészítik egymást, teljes képet adnak egy-egy témáról.

A címlapon Heitler László festménye

A bemutatón minden jelen levő szerző szót kapott, néhány figyelemfelkeltő, frappáns mondatban ismertették írásaikat. Az Ünneplő város rovatban Kolbe Ilonáé az első cikk. A város egykori népszerű orvosának lánya gyógyszerészként, kutatóként dolgozott. Ma már nyugdíjas, a zene jelenti számára a feladatot, a kikapcsolódást, a feltöltődést, több zenekarban is játszik. A muzsika Pápán ejtette rabul, a zeneiskolában, épp ezért ő az intézmény 80 éves jubileuma kapcsán beszélgetett néhány egykori pápai növendékkel, tanárral, például Nemes Lászlóval, Serei Zsolttal, Édes Lászlónéval.

A Köztünk élnek, köztünk éltek rovatban többek közt Szőllősy Szabolcs írása kapott helyet. Szőllősy Szabolcs pápai felmenőkkel bír, ezért aztán az Ausztráliában töltött sok év után, most Budapesten tanítva is visszahúzza szíve ide és rendszeres szerzője a Szélesvíznek. Ezúttal Böröczky Edéről, a város egyik ismert húsgyárosáról, lótenyésztőről, annak kisdémi kastélyáról, szellemi hagyatékáról írt.

Az In memoriam rovatban Vathy Zsuzsától dr. Áldozó Tamás búcsúzik, a Látható világ rovatban pedig Praznovszky Mihály beszéde olvasható, melyet Heitler László emlékkiállításán mondott. A Szélesvíz hatodik lapszámának borítóján is Heitler László festményei láthatók. Horváth Adriánnal, Pápa Város Fúvószenekarának karnagyával pedig Turtsányi Valéria beszélgetett sok fontos dologról, zenéről, lélekről, közösségről, munkáról.

A rendezvényen szót kaptak a Szélesvíz szerzői is

Az Utazás rovat kiemelt jelentőségű ebben a lapszámban. A Pápai Művelődéstörténeti Társaság kaszinót is szervezett ebben a témában, mely gazdag anyagot szolgáltatott a város folyóiratába is. Dr. Áldozó Tamás zarándokútjának Úzvölgyétől Menaságig tartó szakaszáról írt, Kiss Albertné pedig Benke Paulináról, arról a somoskai csángó asszonyról, aki szívügyének tekinti, hogy a csángó gyerekek ismét magyarul beszéljenek. Ez sokaknak fontos, így például Csongor Attilának. Ő arról ír, hogy a moldvai csángó magyarok magmaradásának támogatására létrejött egy civil kezdeményezés, a keresztszülők hálózata. Aki ehhez a csoporthoz csatlakozik, lehetősége szerint támogatja egy kisgyermek magyar nyelvű oktatását. A bemutatón elhangzott: jó lenne, ha Pápáról is minél többen vállalnának keresztszülőséget.

A Szélesvíz IV. évfolyamának első lapszáma is 88 oldalnyi olvasnivalót kínál az érdeklődőknek. A kiadvány 400 példányban jelent meg, megvásárolható többek közt a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!