Slam, vers és regény - költészet napja a Refiben


2017-04-06 22:05:39  | cikk: ha  | 


Slam, vers és regény - költészet napja a Refiben főképe

Kemény Zsófi slammer, író, költő volt a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakgimnáziumának - előrehozott - költészet napi vendége. A 22 éves lányt Veress Zsuzsa tanárnő és Horváth Eszter diákköltő kérdezte. Kemény Zsófi a mai fiatal nemzedék egyik meghatározó hangja, sőt, érettségi tétel is: az irodalom határterületei témakörön belül választható a slam poetry, így az ő rímes, ritmusos gondolatai is.

Kemény Zsófi 12 évesen írta első regényét. Ezt édesapja gépelte be, s javította mondatról mondatra. Merthogy az édesapa nem más, mint Kemény István költő, akinek a fél magyar irodalom megmutatja versét vagy prózáját: érték- és mértékember. Az édesanya szappanopera-dramaturg a Barátok közt-ben. Zsófi úgy nőtt fel, hogy megfordult náluk a magyar irodalmi élet színe-java, a család konyhája nagy beszélgetések színtere volt, s ma is az. Ilyen környezetben talán nincs is más választás, mint az írás.

Kemény Zsófi 16 évesen szerepelt először sikerrel a sárvári diákíró találkozón, 17 évesen már slammelt, 19 évesen írta meg az Én még sosem című regényét, mely egy többszörös háromszögtörténet két fiúról és egy lányról. Ezután adták ki a Nyílt láng használata című verseskötetét. Hamarosan megjelenik újabb regénye, mely egy forradalomról, egy egyetemista lány és egy rapper fiú szerelméről szól. Mivel nem szereti a musicalt, szeretne a műfajban valami formabontót létrehozni: készül tehát az első magyar sci-fi musical.

Az ex-refis Simon Márton jó barátjaként kíváncsian jött Pápára, bár mint mondta, fél a középiskolásoktól: ő maga is még csak nemrég érettségizett és nagyon jól emlékszik a gimnáziumi hierarchiára, aminek ő nem a csúcsán foglalt helyet...de aztán hamar rájött, hogy a Refiben minden oké, szívesen válaszolt a kérdésekre, verset, slamet, balladát olvasott s arról beszélt, hogy szerinte a középiskolában nem a tantárgyak a legfontosabbak, hanem az, hogy a diákok megéljék az érzelmeket.

Szóval Kemény Zsófi dolgozik, nem is keveset. Fut a szekér, de tudja, hogy a siker jön, aztán megy. Ő mindenesetre dolgozik. Nem állít sorrendet, hogy előbb húsz vers, aztán egy regény, levezetésképp pedig néhány slam - ír, amit és ahogy érzi, hogy írnia kell. Ebből kapott ízelítőt a refis diákság. Meg persze abból az életérzésből, hogy milyen az, ha az ember alkotó családban nő fel, s azt teszi és írja, amit a szíve és tolla, bocsánat, billentyűzete diktál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!