Az avarok köztünk élnek


2017-04-05 20:04:43  | cikk: ha  | 


Az avarok köztünk élnek főképe

S. dr. Perémi Ágota, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója volt a Régészeti mozaik előadássorozat vendége. A régész, muzeológus érdekesen és élvezetes stílusban beszélt az avarok Kárpát-medencei történelméről, a kezdetekről, s arról, hogy a történetnek tulajdonképp ma sincs vége...

Az avarok 568-ban költöztek be a Kárpát-medencébe, mondta az előadó. Korábban a Dunántúl a longobárdok fennhatósága alatt volt, míg a Duna-Tisza-köze, Erdély a gepidák birodalmához tartozott. A két germán nép vitában állt egymással, s mikor az avarok megjelentek a Kárpát-medence előterében, akkor a longobárd király felismerte, hogy egy harcos néppel van dolguk: szerződést kötöttek, megtámadták a gepidákat és győzelmet is arattak, felszámolták a birodalmat 567-ben. Azonban a longobárdok felismerték azt is, hogy az avarok kellemetlen szomszédság, ezért úgy döntöttek, hogy jobb, ha békésen átadják nekik területeiket és odébbköltöznek. Meg sem álltak a mai Itália északi részéig - innen ered Lombardia neve. Így az avarok birodalma lett a Kárpát-medence.

Az előadás helyszíne ezúttal is a Kékfestő Múzeum volt

Életformájukat, viseletüket, településeiket a gazdag leletanyag segít megismerni, mondta dr. Perémi Ágota. Így tudjuk például, hogy lovas nép voltak - az állatot tulajdonosával együtt temették el -, velük együtt jelent meg a kengyel, a díszes lószerszám. Emellett az avarok harcias nép voltak, ezt tükrözik a kardok, szablyák, három élű nyílcsúcsok, lándzsák, íjak, melyek maradványait a sírokban találták meg a régészek. A férfiak is viseltek fülbevalót, de a hölgyek ékszerei azért díszesebbek voltak, a gömb alakú csüngők aranyból, ezüstből, bronzból készültek.

Az avarok ma is köztünk élnek, mondta az előadó, hisz bár a birodalom a 9. század elejéig állt fenn - ekkor Nagy Károly Frank Birodalma és Krum bolgár kán dunai bolgár birodalma felszámolta - de az avar népesség egy része itt élt tovább, megérték a magyarok bejövetelét, s velük egybeolvadva, asszimilálódva éltek tovább, így akár avar vér is csörgedezhet ereinkben.
Az előadáson ott voltak a Hagyományok Hegye Egyesület tagjai is, akik rekonstruált avar fegyverekről készült másolatokat mutattak be az érdeklődőknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!