Dalí bajuszok és álarcok a főúri falak között – megnyílt az Esterházy-kastély új időszaki kiállítása


2017-04-01 19:02:18  | cikk: HuHa  | 


Dalí bajuszok és álarcok a főúri falak között – megnyílt az Esterházy-kastély új időszaki kiállítása főképe
A világirodalom remekeihez készített illusztrációk, tarot kártyák, parfümök, nyalókák, Dalí muzsika és meglepő, de nagyon találó gondolatok – Salvador Dalí különleges, sokoldalú, szürrealista világa elevenedik meg az Esterházy-kastély keleti szárnyának emeleti tereiben. A kastély új időszaki kiállítása ma délelőtt nyílt meg WELCOME INTO MY BRAIN (Üdvözöllek az agyamban) címmel, Thomas Emmerling német magángyűjtő jóvoltából.

De nemcsak a tárlat különleges, hanem a kiállítás megnyitója is az volt, hiszen a vendégek Dalí bajuszt öltve vagy álarcba bújva léphettek csak be a látványosan megvilágított alkotások közé, tartot kártyából jósoltathattak maguknak, bagettet majszoltak avokádós krémmel és szabadon morzsázhattak, mint azt tette mindig a különc művész is, akinek kedvence volt a bagett, mindenhol falatozott és folyton morzsa vette körül. Így vált igazán Dalíssá a tárlat bemutatója, mely szinte minden érzékszervet megérintő hatással vezetett be a rendkívüli alkotó gondolatvilágába, életébe.

Dalí bajusz vagy álarc, a bejáratnál mindenki kapott valami Dalís kiegészítőt

A megnyitón Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszönetet a vendégeknek érdeklődésükért, majd Áldozó Tamás polgármester szólt a megjelentekhez.
-Harmadszor találkozunk itt az Esterházy-kastély időszaki kiállításának megnyitóján, harmadszor találkozunk azóta, hogy a kastély megnyitotta kapuit. Az első alkalommal Herendi porcelán kiállítást tekinthettek meg, tavaly az Ajka Kristály mutatkozott be, most pedig Salvador Dalí. Úgy érezzük, ez a három kiállítás jelöli azt a sormintát, amit mi itt a kastélyban látni szerettünk volna már a tervezés, építés során, és kijelöli azt a sormintát is, amit a jövőben szeretnénk megmutatni a pápaiaknak és azoknak, akik kíváncsiak a kastélyra távolabbról is – fogalmazott a városvezető, majd köszönetet mondott a gyűjtőnek, aki partner volt abban, hogy a Dalí alkotások Pápára kerülhessenek.

A Dalí kiállítás a harmadik időszaki tárlat az Esterháy-kastélyban - emlékeztetett a polgármester

-Szívből gratulálok Önöknek, hiszen az Esterházy-kastélyból Salvador Dalí kastélyt csináltak – mondta megnyitóbeszédében Thomas Emmerling, a kiállítás anyagának tulajdonosa, arra utalva, hogy Dalí mennyire kedvelte az arisztokráciát és a főúri fényűzést, s mennyire jól illik a főúri falak közé a különleges alkotó világa.
-Kimondhatjuk, Salvador Dalí őrült volt. És lehet, hogy őrült volt, de mindenképpen megelőzte a korát. Excentrikus, kicsapongó életmód, feltűnési vágy és egy olyan élet, ami mögött ennél sokkal több van. Az impresszionizmus, kubizmus művei dolgokat, tárgyakat próbáltak megjeleníteni, míg Dalí érzelmeket, gondolatokat próbált lefesteni. S mindeközben egy gondolat foglalkoztatta: mi tartja össze az életet, mi van az élet mögött. Ez nagyon filozofikus gondolat. A választ erre a kérdésre a világirodalomban próbálta megtalálni, s ezek a válaszok jelennek meg grafikáiban is – mesélte a gyűjtő a művészről. Mint mondta, a lefestett álmok lehetnek kegyetlenek, obszcének, de ez Salvador Dalí világa, mely mögött az élet értelmének keresése húzódik.
-Szívből kívánom önöknek, hogy mindenki fedezze fel a saját, személyes Salvador Dalíját – Thomas Emmerling e gondolattal nyitotta meg a tárlatot.

Thomas Emmerling magángyűjtő szerint Dalí imádná a pápai kastélyt

A három termet megtöltő kiállítás közel kétszáz fametszetet vonultat fel, a középső helyiségében Dante Isteni színjáték című művéhez készült Dalí illusztrációk fogadják a látogatókat, a száz színes fametszet megtekintése mellett a posztamensek szövegeiből a művész életével és az illusztrációk készítésének történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A jobb oldali terem falain Dalí tarot kártyáit láthatják a vendégek, melyeket a művész szerelme jeléül feleségének készített, de itt kaptak helyet az Öreg halász és a tenger című műhöz készített grafikái és egy spanyol ballada illusztrációi is. A bal oldali kiállító terem egy spanyol lovagregény paródiájához készített illusztrációit vonultatja fel, de látható a művész szakácskönyve, parfümjei és az a nyalóka, melyhez ugyancsak sok köze van Dalínak.

A bátrak jósoltathattak is maguknak a megnyitón, természetesen tarot kártyából

A kocka posztamensek minden helyiségben megjelennek, ezek nemcsak a művész életét és az alkotásaihoz kapcsolódó információkat tartalmazzák, hanem olyan jellegzetes, olykor megdöbbentő Dalí mondatokat is, melyek hűen tükrözik gondolkodásmódját, világszemléletét, különcségét. Ezek közül az egyik: Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.

A tárlat október 31-ig látogatható az Esterházy-kastélyban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!