Mit tegyünk, ha baleset éri gyermekünket? - folytatódott a gyermek-egészségügyi előadássorozat


2017-03-30 20:39:26  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Mit tegyünk, ha baleset éri gyermekünket? - folytatódott a gyermek-egészségügyi előadássorozat  főképe
Szerda délután a Napsugár Bölcsődében tartották a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja „Segítünk, hogy segíthess!” című előadássorozatának márciusi alkalmát, melyen a háztartásban előforduló balesetekről, illetve az elsődleges tennivalókról tájékoztatta az érdeklődőket dr. Lőrincz Matild gyermekorvos.
A doktornő hangsúlyozta, már újszülött kortól rendkívül körültekintőnek kell lennie a szülőknek, hiszen már a legkisebb gyermekkel is történhetnek komoly balesetek. Éppen ezért már az újszülötteket sem szabad egyetlen pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni a pelenkázón, hiszen akár egy akaratlan mozdulattól is leeshetnek a kicsik és akár koponya- vagy gerincsérülést is szenvedhetnek. A legkisebbek védelme érdekében hangsúlyozta, semmi esetre sem javasolja a kiságyakban a rácsra erősíthető védő textíliák használatát, saját praxisából vett példákkal mutatta be, hogy milyen komoly veszélyeket rejthetnek ezek.
Dr. Lőrincz Matild elmondta, a háztartási balesetek közt igen gyakori a forrázás, amelynek esetében nagyon fontos az érintett bőrfelület azonnali hűtése, mint ahogy a horzsolásos és vágott sérüléseknél a seb megfelelő tisztítása és fertőtlenítése. Szintén nagyon gyakori, hogy a gyermek valamilyen tisztítószert iszik, vagy gyógyszert szed be. Ezekben az esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, és nagyon fontos, hogy mindenképpen vigyük magunkkal azt a tisztítószert, vagy gyógyszert, amiből a gyermek szervezetébe került, mert az orvos számára ez nagyon fontos információ.

Dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a háztartási balesetekről tartott előadást

A háziállatok okozta harapásos sérülések ellátása kapcsán a gyermekorvos felhívta a figyelmet, arra, hogy mind a gyermek, mind az állat oltási könyvét vigyék magukkal az orvoshoz, hiszen csak ezeknek ismeretében lehet biztosan eldönteni, hogy milyen kezelést kell kapnia a kicsinek.
Az előadáson elhangzott, gyermekek esetében is gyakran előfordul, hogy félrenyelnek. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy mihamarabb szabaddá tegyük az elzáródott légutakat. Ennek technikáját egy játék babán szemléltette dr. Lőrincz Matild, hangsúlyozva, hogy semmi esetre sem szabad fejjel lefelé lógatva, a fej stabilan tartása nélkül ütni a gyermek hátát, mert ezzel komoly sérülést okozhatunk.
Az előadássorozat hagyományaihoz hűen a téma kifejtését követően az érdeklődők kérdéseket tehettek fel. A háztartási balesetekkel kapcsolatos kérdések mellett a hallgatóság köréből leginkább az internetezés veszélyeivel kapcsolatos kérdéseket tettek fel a doktornőnek, és szóba került a közelmúltban nagy vihart kavart, a szaporodást kisiskolások számára bemutató kiadvány is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!