Templom és iskola - jubileumi vetélkedő


2017-03-29 22:25:47  | cikk: ha  | 


Templom és iskola - jubileumi vetélkedő főképe

Idén ünnepli újraindításának 25. évfordulóját a Szent István Római Katolikus Általános Iskola. Pápán 1892-ben kezdődött meg első ízben a katolikus szellemű nevelő-oktató munka a néhai Ruszek József apát-kanonok alapítványából emelt Római Katolikus Fiú- Népiskolában, mely az 1948-as államosításig jó nevű intézményként működött. A rendszerváltást követően, 1992-ben újraindult a régi iskolaépületben a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, 8 évfolyammal. Az iskola névadója Szent István diakónus, akit Jézusról tett tanúságtételéért halálra ítéltek és az akkori kor szokásai szerint a városon kívül megköveztek. A város Fő terén, az iskola mellett álló pápai Nagytemplom is a vértanú nevét viseli.

Ünnepi műsorral kezdődött a vetélkedő

Az ünnep akkor méltó, ha többen osztozunk a közös örömben - mondta Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató - épp ezért az iskola egy jubileumi vetélkedőt is szervezett az évforduló alkalmából. A megmérettetésre az egyházmegye iskoláiból érkeztek három fős csapatok, összesen kilenc csoport indult a versenyen - tette hozzá. A vetélkedő témája a jubiláló iskola volt, emellett a diákok kaptak előzetesen anyagot a Nagytemplomról és Szent István vértanú életéről és tevékenységéről is. E három témát ölelték fel a feladatok.

A csapatok egy-egy szent nevét viselték a vetélkedőn

A megnyitón az iskola kórusának éneke után Gombásiné Takács Gyöngyi köszöntötte a megjelenteket, majd Schrei Balázs mondta el Reményik Sándor Templom és iskola című versét. E két fogalom szellemében folyt aztán a verseny. Dékányné Márta Ágnes, a program egyik szervező pedagógusa elmondta, hogy igyekeztek változatos, játékos feladatokat válogatni az alkalomra. Volt többek közt képkirakó és lyukas szöveg is, de a diákoknak szóban is számot kellett adniuk ismereteikről, például néhány mondatban kellett összefoglalniuk a legfontosabb tudnivalókat Szent István vértanúról, a Nagytemplomról és a Szent István Római Katolikus Általános Iskoláról.

Piller Kinga nagyon szereti az iskoláját 

A házigazdák is indítottak csapatokat a megmérettetésen, Piller Kinga is tagja volt az egyiknek. Mint mondta, ő nagyon szereti az iskoláját és sokat készültek, hogy jól szerepeljenek a versenyen. Ez sikerült is, hisz a jubileumi vetélkedőt a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 8.b osztályának csapata nyerte, második lett a házigazdák 8.a osztályának triója, harmadik helyen pedig a Türr Gimnázium diákjai végeztek.

Mail József apát, plébános is helyet foglalt a zsűriben, Édes László és Mezei Zsolt mellett. Az apát elmondta, egyike volt azoknak, akik újraindították az iskolát és most nagyon jó érzés részt venni a negyedszázados jubileumon. Az idő őket igazolta: van igény a keresztény szellemiségű oktatási intézményekre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!