Népszerűek a múzeumpedagógiai foglalkozások


2017-03-29 21:03:21  | cikk: ha  | 


Népszerűek a múzeumpedagógiai foglalkozások főképe

Az elmúlt két évben ugrásszerűen nőtt a Gróf Esterházy Károly Múzeum múzeumpedagógiai tevékenysége, mondta dr. Nagy-L. István igazgató a sajtótájékoztatón, melyen az intézmény ezzel kapcsolatos eredményeiről és terveiről számoltak be. A múzeum egyre népszerűbb az iskolák körében, ezt segítette az Elvarázsolt kastély című, napokban lezárult projekt is. - Ennek keretében a város és a járás 17 iskolájából összesen 700 diák vett részt a programban - mesélte M. Varga Veronika múzeumpedagógus. - Az alsó és a felső tagozatos osztályoknak is két-két foglalkozást tartottunk, egyet az iskolában, egyet az Esterházy-kastélyban. A kastélybeli foglalkozáson a kicsik egy manós mese segítségével járták végig a barokk enteriőrt, a felsősök pedig Esterházy Anna Júlia festményéből kiindulva arról játszottak, beszélgettek, hogy milyen lehetett egy házasság a barokk korban - tette hozzá a projekt felelőse. Mint mondta, a résztvevőktől nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, sőt, az egyik osztály fogalmazást is írt a kastélybeli élményekről.

A szolgáltatás népszerűségét látva a Gróf Esterházy Károly Múzeum és Kékfestő Múzeum munkatársai kidolgoztak egy múzeumpedagógiai bérletkonstrukciót. Az ebben szereplő múzeumi órákat jelentős kedvezménnyel vehetik igénybe a pápai és a járásbeli iskolák. Hat múzeumpedagógiai foglalkozás került be a bérletbe, ebből legalább ötöt kell igénybe venni a kedvezményes ár eléréséhez. Óvodások, kisiskolások és középiskolások számára is kínálnak tematikus órákat, ezek egy része a Kékfestő Múzeumban van, de például a Várkert a helyszíne a Játék a parkban elnevezésű foglalkozásnak. Az iskolák szabadon választhatnak, hogy milyen formában veszik igénybe a bérletet, jöhet öt különböző csoport, de akár ugyanaz az osztály is részese lehet az ötféle órának. A kedvezményes bérletkonstrukció a 2016-17-es tanév második félévében érvényes, mondta Vonnák Andrea múzeumpedagógus.

Az éjkék medalion utáni nyomozás izgalmas játék

A múzeum munkatársai igyekeznek minél érdekesebb programokkal invitálni az érdeklődőket, ennek jegyében született az Éjkék medalion esete című nyomozós játék is. Az alaptörténet szerint a Kluge család esküvőre készül, de nincs meg a híres ékszer, az éjkék medalion - ezt kell a csapatoknak megkeresni. Helyszínről helyszínre, feladatról feladatra egyre többet tudnak meg a Kluge családról, a múzeumról, hisz a feladványok megfejtései, melyek közelebb visznek a rejtély megoldásához, mind egy-egy érdekes információ a helyről, a kékfestésről. Bár még csak néhány csoport próbálta ezt ki, elsöprő sikert aratott az M. Varga Veronika, Reidmár Linda és Vonnák Andrea által összeállított nyomozós játék, sok az érdeklődő, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Dr. Nagy-L. István igazgató azt is elmondta, hogy bár még távolinak tűnik a vakáció, de a múzeum már felkészült: összesen öt táborral várják a gyerekeket. Lesz három kézműves tábor, egy vártúra és egy régésztábor - ezek mindegyikére lehet már jelentkezni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!