Előadás a héber nyelvről


2017-03-28 21:07:51  | cikk: ha  | 


Előadás a héber nyelvről főképe

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület tagjai fontos feladatként tartják számon, hogy az őket érintő, érdeklő témákhoz kapcsolódva előadásokat szervezzenek, tanuljanak, tájékozódjanak. Legutóbb a Pápai Református Teológiai Akadémiára kaptak meghívást, ahol a héber nyelvről hallhattak fontos és érdekes információkat. A PRTA előadóterme zsúfolásig megtelt, a téma sok érdeklődőt vonzott.

Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke elmondta, hogy ő már ismerkedik a héber nyelvvel, autodidakta módon. Az ősi, izgalmas jelek mintha egy titokzatos világban kalauzolnának, mesélte, olyan, mintha nagy titkokat fejtene meg a nyelvtanuló.

Hamar Zoltán és előadása vázlata

Hamar Zoltán, a Pápai Református Teológiai Akadémia tanára tartotta az előadást, hisz a teológusok tanulnak héberül - ez elengedhetetlen a Szentírás pontos tanulmányozásához, értelmezéséhez. Hamar Zoltán igyekezett átfogó képet adni a héber nyelvről. Főként azokat a sajátosságokat említette, amelyek érdekesek, mások, mint az ismert nyelvek estében. Az írás jobbról balra olvasandó, az igéknek nincs jelen idejük, csak múlt és jövő. A héber szavak mássalhangzókra épülnek, a magánhangzókat pontok jelölik, ezek a szövegösszefüggéstől változóan variálódhatnak, tudhatták meg többek közt az érdeklődők.

A héber az a nyelv, amely a holtból lett élő. Ehhez az első és legnagyobb hatású lépéseket a litvániai Ben Jehuda tette meg, aki az 1880-as években elhatározta, hogy családjával kitelepül a Szentföldre, és azután csak héberül fog beszélni. A héber nyelv modern változata lett az ivrit. A PRTA tanára hozzátette, hogy a héber a sémi nyelvcsaládba tartozik, nem hasonlít az ismert nyelvekhez, így azok nem adhatnak kapaszkodót a tanulásban, épp ezért az ősi nyelv elsajátítása igazi intellektuális kihívás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!