A tapolcafői vízbázison jártak az óvodások


2017-03-28 20:12:08  | cikk: Babos Petra  | 


A tapolcafői vízbázison jártak az óvodások főképe
Többhetes programsorozat keretében népszerűsíti a csapvízfogyasztást, mutatja be pápai karsztvíz-lelőhelyeit, a víztisztítás folyamatát és a szolgáltatás működését a Pápai Vízmű a víz világnapjához kapcsolódóan. A nyílt napok keretében a vízbázis teljes területét bejárhatták a látogatók, megtekinthették a feltörő forrásokat, a kutakat és az UV-berendezést.
A mai napon a tapolcafői vízbázisra is várták a tapolcafői óvodásokat. Szili Ágnes laboratórium-vezetőtől megtudtuk, Tapolcafőn 1898-ban keletkezett az első vízbázis, az egykori Templom-tótól nem messze. Naponta 7.000-11.000 köbméter vizet használ el a Vízmű területéhez tartozó 19 település lakossága, vagyis 45-50 ezer főt látnak el. Szili Ágnes érdekes tényként elmondta, hogy naponta közel 35 ezer köbméter víz folyik el a Tapolca-mederben.
-Az 1898-as forrásfoglaláson kívül voltak még a jelenleg nyitottan bugyogó, lecsövezett források, mint víznyerő helyek, de volt még egy forrásbarlang is, ami hosszú ideig biztos víznyerő helynek bizonyult. Ezek csupán 60 méter mélyre nyúltak le. Az egyre jobban kiépített vízhálózatot azonban nehézkesen tudták ellátni ezek a források, ráadásul a nyirádi bauxitbányászat elszippantotta erről a területről a vizet a több száz négyzetkilométernyi területre kiterjedő mészkő és márga kőzetrétegeken keresztül. Ezek a körülmények kényszerítették rá az akkori szakembereket, hogy a kiváló minőségű karsztvíz után fúrjanak. A természet ugyanúgy dolgozott tovább, nem lett kevesebb víz ezen a nagy kiterjedésű karsztos területen, csak az áramlási viszonyok változtak meg a bányászat hatására. Amint a bányászat megszűnt, az áramlási viszonyok visszaálltak a természetes "útvonalakra", így aztán újból felszínre törtek a források több mint negyven év után – mondta a laboratórium-vezető.
Szili Ágnestől megtudtuk, az idei víz világnapi programokkal közel 800 főt mozgattak meg.
A laboratórium-vezetője arra buzdította a gyerekeket, hogy igyanak csapvizet, mert a pápai kiváló, ásványvíz minőségű, mely tele van jótékony ásványi anyagokkal, egyebek mellett kalciummal és magnéziummal.
Az óvodások végül egy-egy pohár friss, ásványokban gazdag forrásvizet is megkóstoltak, ami nagyon ízlett nekik.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!