Antalné Ihász Mária volt a Gyurátz Kör vendége


2017-03-27 23:15:23  | cikk: ha  | 


Antalné Ihász Mária volt a Gyurátz Kör vendége főképe

Antalné Ihász Mária volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör márciusi összejövetelének vendége. A Tókerti Óvoda korábbi vezetője 13 éve a pápai evangélikus gyülekezet presbitere is, mint mondta, életében a hivatástudat és a hitélet szorosan összefonódott. Nagybátyja és édesapja gondnok volt, a családban mindig kiemelt szerepet kapott a lelki élet, a gyülekezeti munka. Antalné Ihász Mária már gyerekkorában is szerette a kicsiket, szívesen mesélt, énekelt, így már korán eldőlt, hogy óvónő lesz. A Tókerti Óvoda vezetője volt 1978 óta, júliusban vonul nyugdíjba.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben Pápa város első óvodáiról beszélt. Alapos kutatómunkát végzett, az előadást az első helyi kisdedóvóval kezdte, ezt a Ranolder Intézetben hozták létre 1885-ben. Ezt követte 1923-ban a Perutz testvérek óvodája - ennek utódintézménye a mai Erzsébetvárosi Óvoda. 1933-ban a Kerkápoly-Bodor alapítványnak köszönhetően megépült a Csókánál a református óvoda, 1936-ban pedig a Tókerti Óvoda, mely az első ilyen, a város által létrehozott és fenntartott intézmény volt.

Antalné Ihász Mária átfogó képet adott az első pápai óvodákról

Antalné Ihász Mária elmondta, hogy az első óvodáknak valamilyen formában vannak utódintézményei, a városban mindig szem előtt tartották a kisgyermekek megfelelő ellátását. Az óvónő szerint minden korban szükség volt arra, hogy gondoskodjanak a kicsikről, volt, amikor az egyház, volt, amikor tehetős családok és volt, amikor a város vállalta ezt a feladatot. A tenniakarás és a szeretet is hozzájárult ehhez, így jöhettek létre az intézmények.

Az előadó szerint ma az ovikban a régi, idejétmúlt didaktikus nevelés helyett a kompetenciára, a harmonikus személyiségfejlesztésre helyezik a hangsúlyt. Azon fáradoznak a szakemberek, hogy minden gyermeknek derűs, nyugodt, és biztonságot nyújtó légkört biztosítsanak. Az óvodai nevelés a családi neveléssel együtt, azt kiegészítve szolgálja a gyermekek fejlődését, ezért szoros kapcsolatot ápolnak az ovik a szülőkkel, a szülői szervezet képviselőivel. A mai gyerekek nyitottak, aktívak és érdeklődőek, mondta Antalné Ihász Mária, hozzászoktak a sok információhoz, az óvodáknak is lépést kell tartaniuk a kor kihívásaival.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő összejövetelét - a szokásostól eltérően - nem a hónap utolsó hétfőjén tartja, hanem majd május 8-án.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!