Az Edvy Malom történetéről


2017-03-27 20:07:02  | cikk: Babos Petra  | 


Az Edvy Malom történetéről főképe
2014-ben indította útjára a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár nagy népszerűségnek örvendő sorozatát, Pápai Családi Fotóalbumok címmel. Az első bemutatót Huszár János, Bél-Mátyás díjas helytörténész tartotta, a legutóbbit, a tizenegyediket Sántha Csaba, aki az Edvy Malomról és a családjáról mesélt a szép számban összegyűlteknek.
Sántha Csaba, az Edvy család leszármazottja elmondta, az Edvy család története összefügg az Edvy Malommal, ugyanis a család azért került Pápára az 1900-as évek elején, hogy az Edvy Malom, a korábbi Hódoska Malom a tulajdonukba kerüljön, s itt a tehetségükkel megalapozzák a jövőjüket.
Nemes Edvei Edvy Család
A malmokat kezdettől fogva nemcsak gabona őrlésére, hanem posztóványolásra - kalló malom -, fafűrészelésre - fűrészmalom - is használták. A Tapolca patakon több malom is működött. Sajnos, a vízimalmok a XIX. század végén a hengermalmokkal szemben elveszítették a malomipari versenyt. Ennek ellenére sokan őrölve megmaradtak, ellátták a lakosságot őrleménnyel. A Pápa környéki malmok vesztét a második világháború utáni államosítás okozta. Sokukat azonnal megszüntették, némelyikből termelőszövetkezeti daráló lett. A liszt mint csomagolt nagyipari termék, megjelent a boltok polcain, senki sem vitte gabonáját már őröltetni. Hiszen nem is volt már gabonája, minden a tsz-be került. A nagyméretű malomépületek raktárak lettek, vagy sokszor több család is beleköltözött. Fenntartásukról, megóvásukról senki nem gondoskodott. Sokat széthordtak építőanyagnak, tüzelőanyagnak. Néhány összedőlt. A Hódoska vagy Uki malmot utolsó tulajdonosa, Edvy Károly után Edvy malomként is nevezik. 2001-ben unokája, Sántha Csaba vásárolta vissza az épületet, és kezdte meg a malom felújítását, ezzel együtt a fogadó felépítését.
Sántha Csaba mint elmondta, egészen kiskora óta tervezte, hogy visszaszerzi a régi családi birtokot, és ott fog dolgozni.
-16 éve újítom fel a birtokot. Szeretném visszaállítani a rangját, akár a fizikai állapotát tekintve, akár a lelkületét. A tapasztalatok szerint az embereknek tetszik ez az ötletem. Most télen sok rekonstrukció teljesült, de még apró munkák hátra vannak. – mondta Sántha Csaba, aki hozzáfűzte, reméli, az ősei büszkék lennének rá. Ő boldog embernek tartja magát, hogy ilyen felmenői lehettek, s bátornak érzi magát, hogy sok pozitív erénnyel feltöltekezhet általuk.
A fotóalbum bemutatón Szabó Rita könyvtáros működött közre
Sántha Csabától megtudtuk, reméli, fiai a jövőben tovább viszik a malmot, s nem hagyják veszni ezt a több száz éves értékrendet.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!