Verseny előtt, verseny után - még öt pápai diák a SZKTV döntőkben


2010-04-22 21:19:29  | cikk: HuHa  | 


Tompa Gábor, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményének (Mező) - húsipari termékgyártó szakmát tanuló - végzős diákja megnyerte a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét. A versenyt két héttel ezelőtt, Pápán tartották. Rajta kívül még öt pápai diák indult/indul szakmájában az SZKTV-n. A verseny tétje óriási, hiszen a megfelelő teljesítmény elérése esetén a tanulók jeles eredménnyel mentesülnek egy-egy vizsgatípus alól, a legjobbak pedig a teljes szakmunkásvizsga alól. A régi típusú OKJ-s képzés esetén 60 százalékos, az új típusú, modulrendszerű képzésben részt vevőknek pedig legalább 71 százalékos teljesítményt kell elérniük a versenyen.

Gábor győzelme után még két Mezős tanulóért szurkolhattak a diáktársak és pedagógusok. Kaufmann Enikő és Szabó Annamária a Lótenyésztő Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjében mérettették meg magukat.  Scheller György tanár úr elméletből és gyakorlatból, Bőhm Szabolcs tanár úr pedig lovaglásból és fogathajtásból készítette fel a lányokat. A versenyt Kiskunfélegyházán tartották a múlt héten, az első versenynapon szóban vizsgáztak a résztvevők – lóegészségtanból, anatómiából és takarmányozástanból, - másnap pedig gyakorlati verseny várt rájuk.  A lovaglás és fogathajtás mellett a versenyzőknek gondozási és tenyésztési feladatokat kellett megoldaniuk. Az utolsó versenynapon még két szóbeli vizsga várt a diákokra tenyésztési és fogathajtási témakörben. Az április 16-án tartott ünnepélyes eredményhirdetésről mindkét pápai diáklány sikerrel térhetett haza. Kaufmann Enikő a 11. helyen végzett, Szabó Annamária pedig 8. helyezett lett. A pápai versenyzők teljesítményük alapján „felszabadultak”, vagyis mentesültek az év végi és a szakmunkásvizsga alól.  Bizonyítványukba jeles osztályzat kerül.
Az Acsády Ignác Szakképző Iskola végzős diákjai még a nagy megmérettetés előtt állnak.  Az ott oktatott szakmákból előzetes fordulót is rendeztek, az írásbeli vizsgán tizenkét diák szerepelt eredményesen, ők a szakmunkásvizsga írásbeli része alól máris mentesültek jeles eredménnyel. Három diák túljutott az előválogatón és részt vesznek az április 26-28. között megrendezendő országos döntőn. Szabados Péter végzős villanyszerelő tanulóra szóbeli és gyakorlati verseny vár az OKJ-s képzés szerint, Magyar Miklós vízvezeték- és vízkészülék szerelő tanuló pedig az új modulrendszerű oktatás szerint vizsgázik majd. Zetényi Éva fodrásztanuló szintén az OKJ-s képzési rendszer vizsgafeladatait oldja meg. A diáklány számos versenyen van túl – legtöbbről győztesként tért haza – mégis nagyon izgul az SZKTV miatt. Pedig a februárban megrendezett írásbeliről Veszprém megye legjobbjaként jutott tovább, a márciusi gyakorlati előválogatón pedig bekerült az ország legjobb tíz tanulója közé, így juthatott az országos döntőbe.

-A versenyt Budapesten, a Hungexpo területén rendezik, a gyakorlati részben hői hajvágásból, női divathajvágásból, kontyfésülésből vizsgázunk, de a feladatok között lesz férfi hajvágás is és persze szóbeli vizsgát is kell tenni. Ez az utolsó versenyem tanulóként, de egyben a legfontosabb is – mondta Éva. A tét óriási és ezt érzik az SZKTV-n induló diákok is –erősítette meg tanulója szavait Antal Judit mesterfodrász, Zetényi Éva gyakorlati oktatója. - Hónapok óta készülünk a versenyre, az elméletet és a gyakorlatot egyaránt átvettük újra, naponta több órát tanulunk Évával. Az ország fodrásztanulói közül 260 diák indult az írásbeli versenyen, a gyakorlati selejtezőn 37-en vehettek részt és közülük mindössze tízen lehetnek ott a jövő heti országos döntőn. Az utolsó napok is készüléssel telnek, újból és újból átvesszük a szóbeli vizsga témáit, Évike sorozatban fésüli a kontyokat és bontja le, hogy újra elkészíthesse és elméletben hajat vágunk, hiszen ezt a gyakorlatban nem lehet ugyanazzal a frizurával többször megcsinálni – mondta bizakodó mosollyal az oktató.
Az Acsády-s diákoknak sok sikert kívánunk a hétfőn kezdődő megmérettetéshez, a Mezősöknek pedig gratulálunk eredményeikhez.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!