Salvador Dalí az Esterházy-kastélyban


2017-03-24 21:00:38  | cikk: HuHa  | 


Salvador Dalí az Esterházy-kastélyban főképe
A Herendi Porcelánmanufaktúra és az Ajka Kristály után újabb rendkívüli időszaki kiállítással várja az érdeklődőket az Esterházy-kastély. Április elsejétől Salvador Dalí különleges világába kaphatnak betekintést a szürrealizmus kedvelői a főúri épület keleti szárnyában berendezett tárlaton.

Készül az igazi kuriózumnak számító tárlat

A kiállítás anyaga egy német műgyűjtő Thomas Emmerling tulajdona, aki örömmel hozta el a kivételes művész alkotásait Pápára. Mint azt a kiállítás berendezésekor megfogalmazta, ezek az alkotások segítik és megkönnyítik Dalí művészetének megértését és azt, hogy a művész hogyan látta, hogyan értelmezte a világot.
-Tudatosan választottuk a kiállítás címét: Üdvözöllek az agyamban (WELCOME INTO MY BRAIN), hiszen a cél, hogy a látogatók betekintést nyerjenek Dalí gondolkodásmódjába és úgy menjenek el erről a kiállításról, hogy értik és szeretik Dalít.
A tárlat több mint 200 grafikából áll, melyek ízelítőt adnak Salvador Dalí életéből és munkásságából. A kiállításon főként az Isteni színjátékhoz készített illusztrációi jelennek meg, hiszen 100 színes fametszeten mutatja be a keresztény nyugati kultúra egyik meghatározó könyvét a 14. századból. Emellett megtekinthetők lesznek a Le Tricorne című spanyol elbeszéléshez, „Az öreghalász és a tenger” című kisregényhez, valamint a világirodalom további klasszikusaihoz készült illusztrációi is.

Thomas Emmerling magángyűjtő tulajdona a kiállítás anyaga

A tárlat azonban a képzőművészeti alkotások mellett sokkal többet is megmutat Dalí világából – tudtuk meg Boros Katalintól, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.
-Célunk az, hogy a közönséget arra késztessük, hogy minél több időt töltsenek el itt a Dalí kiállításon. Minden teremben kocka posztamenseket helyeztünk el, melyek a művésztől származó gondolatokat tartalmazzák. Ezek az idézetek nagyon jól mutatják Dalí személyiségének ellentmondásait. Az egyik például: A szerénység nem kifejezetten az én műfajom. Ez Dalí életének minden mozzanatára igaz. A kiállításon nemcsak az Isteni színjátékhoz készült illusztrációit tekinthetik meg a látogatók, hanem azt is megtudhatják, hogyan kapta a megbízást, hogyan vették el tőle és végül mi történt – mondta el az ügyvezető.

A kiállításmegnyitó részleteiről Boros Katalin tájékoztatott

A művész különcségéhez és különlegességéhez méltó lesz a kiállítás megnyitója is, melyet április elsején 10 órakor tartanak – árulta el az ügyvezető. Így például bemutatják Dalí tarot kártya sorozatát, melyet felségének készített szerelme jeléül, s ha már tarotról van szó, a megnyitón egy kártyavető olvas majd kártyából a vállalkozó kedvű látogatóknak. Az április elsejei rendezvényen Dalí egy másik szokását is megidézik, hiszen a művész imádott kenyeret, bagettet majszolni, zsebében mindig volt valami ennivaló, folyamatosan morzsa vette körül, így a megnyitóra is rengeteg bagettel készülnek a szervezők.
-A bagetthez különböző feltéteket is kínálunk, az egyik közülük Dalí szakácskönyvéből való, hiszen szakácskönyvet is írt. Ezt a szakácskönyvet is bemutatjuk és ebből egy ital receptjét - melyet egy fárasztó nap utáni estére ajánlott a művész -, magukkal is vihetik a látogatók.
A tárlat a látogatók szinte minden érzékszervét megérinti, hiszen a képek megtekintésén és a bagettek megkóstolásán túl, megismerhetik, melyik nyalókához van köze a művésznek, de hallhatják is Dalít, hiszen ő volt az egyetlen festőművész, aki operát írt – ez fog szólni a kiállítói terekben -, és megszagolhatják Dalí parfümjeit is.

Belépés csak Dalí bajuszban vagy álarcban

Boros Katalintól azt is megtudtuk, a különleges kiállításnak különleges megnyitót terveztek, melyben a vendégek közreműködésére is számítanak, hiszen csak azok léphetnek be a tárlatmegnyitóra, akik vagy felveszik a jellegzetes Dalí bajuszt, vagy álarcot öltenek belépéskor.
-És hogy miért egy barokk kastély a legmegfelelőbb hely a szürrealista Dalí alkotásainak bemutatására? Mert Dalí imádná. Rajongott a kastélyokért, az arisztokráciáért – élete egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor Juan Carlos királytól nemesi rangot kapott -, életvitele, stílusa nagyon közel állt a barokkhoz, az általa szervezett vacsorákat az a gazdagság és pompa jellemezte, mint hajdan a barokk étkezésekét. De elég csak megnézni a kastély falain elhelyezett grafikákat, hogy meggyőződhessünk róla, Dalí tulajdonképp ide tervezte ezt a kiállítást – idézte Thomas Emmerling gondolatait az ügyvezető.

Dalí és a barokk kastély - tökéletes párosítás 

A kiállításmegnyitó április elsején 10 órakor várja az érdeklődőket az Esterházy-kastélyban. Ezt követően október 31-ig lesz látogatható a tárlat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!