Sors/forduló - háború vagy béke 1916


2017-03-24 20:36:40  | cikk: ha  | 


Sors/forduló - háború vagy béke 1916 főképe

A Gyermekjóléti Alapítvány, a Pálffy Dénes Népfőiskolai Akadémia és az I. Nagy Lajos Nemzetközi Szabadegyetem konferenciát szervezett Pápán, a Kékfestő Múzeumban az első világháború eseményeinek cenetenáriuma alkalmából. Rátz Ottó igazgató, elnök elmondta, a cél az volt, hogy az érdeklődők a 100 évvel ezelőtti világégés előzményeiről, eddig ritkábban vizsgált aspektusairól tudjanak meg minél többet a szakemberek előadásaiból. A konferencia azért kapta a Sors/forduló címet, mert 1916-ban egy új korszak kezdődött, hisz I. Ferenc József halála után új uralkodója lett a birodalomnak.

Koszorúztak is a konferencia résztvevői

A konferencia kezdetén a résztvevők a Március 15. téren helyezték el az emlékezés virágait, majd Rátz Ottó főszervező rövid köszöntője után dr Nagy-L. István tartott előadást, melyben szólt arról, hogy melyek voltak az első világháború kirobbanásának okai, hisz a trónörökös meggyilkolása csak az utolsó szikra volt. Említette többek közt a nemzetiségek problémáját és az egyenlőtlen hatalmi helyzeteket is. Pavlóczki Béla tanár a nagy háború haditechnikai eszközeiről szólt, dr. Pintér Gábor a Vatikán első világháborús kapcsolatairól, Rátz Ottó pedig IV. Károly életéről, uralkodásáról beszélt.

A rendezvénynek a Kékfestő Múzeum adott otthont

A konferenciához kiállítás is kapcsolódott, mely első világháborús relikviákat mutat be. Kelemen Csaba gyűjtő anyagából állt össze a tárlat. Mint mondta, a gyűjtés nem egyszerű feladat, sok utánajárás szükséges hozzá. Egyre kevesebb eredeti tárgyhoz lehet hozzájutni, de vannak olyan tdarabok, amikből készíttetett másolatokat. 100 év távlatából érthető, hogy például az egyenruhák már nem fellelhetők, a tárlaton látható darabok utánzatok, hisz Kelemen Csaba rendszerint teljes viseleteket állít ki. A pápai kamarakiállításban helyet kaptak a huszárok egyenruhái, felszerelései is. Mint mondta, megfigyelhető, hogy a háború előrehaladtával egyszerűsödtek a viseletek, a díszek lekerültek az egyenruhákról, a praktikum került előtérbe. A múltidéző kiállítás a Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában látható április végéig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!