A hős Mirkó királyfi


2017-03-22 19:49:54  | cikk: ha  | 


A hős Mirkó királyfi főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ óvodásoknak és alsó tagozatos kisiskolásoknak szóló gyermekszínházi bérleteiben - a Mirr-Murr, az Óperenciás, a Kerekerdő és a Hétmérföldes bérletben - a napokban Mirkó királyfi történetét láthatja a közönség. Az előadást a Magyar Népmese Színház hozta el Pápára. A társulat rendszeres fellépő itt, ahogy a nevükben is benne van, kizárólag népmeséket játszanak a gyerekeknek, élőzenével, interaktív elemekkel.

Mirkó királyfi útra kél

A Magyar Népmese Színházat a Zanotta Art Kulturális és Művészeti Egyesület hozta létre. Az egyesület a magyar népmesékben rejlő filozófiai, erkölcsi és etikai útmutatások terjesztése mellett kötelezte el magát. A magyar népmesékben olyan nélkülözhetetlen értékek vannak, melyek meghatározzák egy gyermek értelmi és érzelmi fejlődését, erkölcsi tartást adnak, és megerősítik a gyerekek identitását, mondta Benedek Gyula, a társulat színésze. A Magyar Népmese Színház a határokon belül és a Kárpát medence magyarlakta területein, tíz éve a magyar népmesék legértékesebb darabjait dolgozta fel.

Az előadások összeállításánál fontos szempont a hagyományok bemutatása is. A mesejátékok zenei világát élő kíséret színesíti, autentikus hangszerekkel. Ezeknek hangulatfestő szerepük van, s mivel élő a muzsika, nem csupán aláfestésként használják, de leköveti a színészek mozdulatait is, ritmust adva a jeleneteknek.

A Kutyafejű tartja rabságban a szép királylányt, Estikét

Ebben az évadban a Magyar Népmese Színház Mirkó királyfi történetét hozta el városunkba. Mirkó királyfi hűséges táltos paripáján útnak indul, hogy édesanyjától kapott kard segítségével kiszabadítsa a királylányt a Kutyafejű fogságából. Számos veszéllyel találkozik, megküzd a banyával, annak fiával és természetesen legyőzi a Kutyafejűt is, hiába annak nagy ereje. A népmesék sok mindenre tanítanak, mondta Benedek Gyula, többek közt arra, hogy érdemes és kell küzdeni. Ez az előadás is interaktív volt, a gyerekek együtt izgultak a főhőssel, neki szurkoltak a harc során, útmutatásokkal segítették. A pápai gyerekközönség kivételesen érzékeny, mondták a társulat színészei, s az különösen biztató, hogy hiába próbálta a Kutyafejű maga mellé állítani a fiatal közönséget, ők Mirkó királyfinak szorítottak - tudtak dönteni a jó és a rossz között...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!