Akik megélik a hagyományokat - a Szarvaskör Egyesület kiállítása


2017-03-22 19:05:40  | cikk: ha  | 


Akik megélik a hagyományokat - a Szarvaskör Egyesület kiállítása főképe

A Szarvaskör Egyesület tavaly alakult meg hivatalosan, céljuk a Bakony természeti és kulturális értékeinek feltárása, megőrzése, bemutatása, a helyi értékek és termékek népszerűsítése. A Szarvaskör működteti tavaly óta a Xantus János Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontot, mely ismeretterjesztő programokat, szemléletformáló projekteket, hagyományőrző és tudatos gondolkodásra ösztönző rendezvényeket tart minden korosztálynak már több, mint 30 éve, s melyet 20 éve Sós Mari irányít, aki egyben a Szarvaskör Egyesület elnöke, lelke. Fontosnak tartják az együttműködéseket, a környéken számos szervezettel, intézménnyel felvették már a kapcsolatot, így például a Jókai Mór Városi Könyvtárral is, ahol most nyílt meg az egyesület bemutatkozó kiállítása.


A tárlat az előadóteremben és annak folyosóján kapott helyet. A Szarvaskör Egyesületben ugyanis az idegenvezetés, ökoturisztikai és erdei iskolai programok, geotúrák és történelmi hagyományaink bemutatása mellett fontos szerep jut a kézművességnek. A tagok alkotásai láthatók most a könyvtárban, textilművesek munkái, kerámiatárgyak, szalmafonók és gyöngyfűzők termékei, bőrműves alkotások, és a kézművességet és újrahasznosítást ötvöző új irányzatot képviselve a papírfonás is bemutatkozik ezen a kiállításon.

- Egytől egyig kézzel készült helyi termékek, egyesületünk kézműveseinek ötleteivel, szaktudásával, álmaival dúsított alkotásai. Hagyományos technikák, népművészeti motívumok kelnek új életre, hogy mindennapjainkat szebbé varázsolják. Fontos feladataink közé tartozik, hogy minél szélesebb körben, minél nagyobb közönségnek megmutassuk ezeket a termékeket, melyekben őseink hagyatéka tökéletes összhangra talál korunk technikai vívmányaival - mondta megnyitójában az egyesület elnöke, Sós Mari, aki hozzátette: - Ezzel a kiállítással, az alkotók elérhetőségével együtt szeretnénk közelebb vinni mindenkihez a néphagyományt. Szándékosan nem hagyományőrzést mondtam, mert nézzenek körül: a Szarvaskörben mi nem őrizzük, hanem mint látják - itt és most megmutatjuk -, mi éljük hagyományainkat.


Benedekné Gosztonyi Hajnalka szalma-, csuhé-, és gyékényfonó, Bódi-Babos Anita textilműves, Kovácsné Józsa Henrietta textilműves, Takács Tünde kéziszövő és textilműves, Váczyné Agg Rita bőrműves, Viczayné Németh Ildikó textilműves válogatott munkákkal, Kovács Kati papírfonással készült termékekkel, Megyeri Istvánné Zsuzsa textil termékekkel, Szöllősi Krisztina és Udvardi Zsolt gyöngy- és ásványékszerekkel, Kiss Imre Csaba, Kukor Péter mázas kerámiákkal mutatkozik be a tárlaton. A megnyitón Csillagné Bíró Katalin énekelt népdalokat, majd az elnök megnyitója után Babos Tibor mondott verset.
A Szarvaskör Egyesület kiállítása április 19-ig látható a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!