Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak ad otthon városunk április 23-24. között, immáron kilencedik alkalommal


2010-04-22 15:58:54  | cikk: Tóth Tamara  | 


- A pápai Jókai Mór Művelődési Központ, mint befogadó és rendező intézmény, első alkalommal 1998. április 25-26-án volt házigazdája az Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen, Pápa város Önkormányzatának mindenre kiterjedő támogatásával. A JMK Vadvirág néptáncegyüttese vállalta a házigazda szerepét, mely minden alkalommal hozzájárult a találkozók lebonyolításának sikeréhez-mondta el kérdésünkre Baán Éva, a JMK művelődésszervezője, s egyben a program egyik megálmodója.
A nagyrendezvényen bemutatkozási lehetőséget kapnak azok az ifjúsági korosztályba tartozó /14-18 éves/ néptáncegyüttesek, amelyek a gyermektánc-találkozókból már kinőttek, azonban a felnőtt táncegyüttesek fesztiváljain, versenyein még korai lenne a részvételük. A találkozó szükségességét támasztotta alá és bizonyította, hogy a felhívásra a hazai és határon túli magyar és nemzetiségi ifjúsági együttesek közel 1000 fővel jelentkeztek. A neves, fiatal táncművészekből álló zsűri mindkét nap részletes értékelést adott az együttesek vezetői részére, mely minden csoport további fejlődéséhez irányt mutatott. A színpadi bemutatkozásokon túl a táncosok részére játékos vetélkedőt, táncházat és városnézést szerveztünk, hozzáértő szakemberek vezetésével – tette hozzá Baán Éva.
A pozitív visszajelzésekre építve a rendező szervek kétévenkénti, hagyományteremtő találkozó megszervezése mellett döntöttek, kiemelve, hogy Pápa város intézményeivel, helyszíneivel és fogadókészségével minden szempontból megfelel a rangos országos találkozó lebonyolításához.
- 2000. április 28-29-30-án már három napban, második alkalommal is megrendeztük a fesztivált a fentiek szellemében. Ekkor közel 700 fő volt a táncosok létszáma. 2002. április 26-27-28-án a III. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó programja ismét három napban zajlott, közel 800 fő táncos részvételével. 2004. április 23-24-25-én a IV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozón 26 együttes 960 fővel vett részt. Ebben az évben a szakmai bemutató műsorokon kívül nagy sikert aratott a szabadidős programok sorában az új termálfürdő igénybevétele. 2006. április 28-29-30-án az V. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó megrendezésére még nagyobb figyelmet szenteltünk, a kerek évfordulóra való tekintettel. Ez alkalommal 31 együttes, 1100 fővel jelentkezett részvételre, mely rekordnak számított. A példaértékű városi összefogásnak meg is lett az eredménye, mert az ötödik találkozó fergeteges hangulatot és sikert hozott. A nagy sikerre és elismerésre alapozva 2007. és 2009. április végén, Nyíregyházán rendeztük meg a 6. és 8. találkozót, mely szintén nagy érdeklődés mellett zajlott és főleg az ország Tiszán-túli részéből érkeztek együttesek a rendezvényre. (15 és 13 együttes.) 2008-ban 25 együttes, 900 fővel vett részt a pápai találkozón. Örvendetes, hogy a múlt évi nyíregyházi fesztivál után ismételten ilyen nagy számban érkeztek néptáncosok Pápára, a VII. országos találkozóra. 2010-ben a megváltozott anyagi körülményekre tekintettel, 2 naposra terveztük a találkozót, mely egyetértésre talált az együttesvezetők körében is. A fentiek ellenére 19 együttes közel 700 fővel jelentkezett a IX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozóra. Sokan pl. vonattal érkeznek- mondta Baán Éva.
Ez alkalommal is a szakmai zsűri összeállítása, a műsor bemutatásához szükséges jó színpadi körülmények, a szabadidős programok, a szállás és az étkezés minősége, a találkozót támogatók köre mind-mind hozzájárul a IX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó sikeres lebonyolításához-tette hozzá a művelődésszervező.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!