222 pápai kilométer az Országfutáson


2017-03-19 16:24:02  | cikk: Haraszti Gábor  | 


222 pápai kilométer az Országfutáson főképe
Az utóbbi években óráról órára egyre többen gyalogolnak, futnak, sportolnak. Többek között így jöhetett létre sikeresen, – egy amatőr sportoló Vadász Vince álmaként – az Országfutás 2015 márciusában. Az ötletgazda arra hívott mindenkit, hogy tavasszal és ősszel egy-egy jeles nemzeti ünnepünk alkalmával fusson, gyalogoljon bárhol az országban, és jelentkezzen az Országfutás honlapján. Eredeti elképzelése az volt, hogy legyen annyi teljesített kilométer, amely körbeérné a 2246 kilométeres országhatárt, s így lett ötlete a névadó. A tavaszi első országfutáson majdnem 4.000 személy hozott össze 46.733 km-et, az országhatár több mint húszszorosát. Az őszi második eseményen több mint 5.000 személy 52.304 km-et gyűjtött, ami az országhatár huszonháromszorosánál is több. A harmadik alkalommal 2016 március 12-én még többen lettek: 7.985 résztvevő összesen 70.965 km-t teljesített. A negyediken október 22-én az első országfutás számai bőven megduplázódtak: 9840 sportoló összesen 95.621 km-t sportolt össze. A futás kedvelői idén is cipőt húztak, az országos rendezvény célja az volt, hogy gyűjtsék a kilométereket, és lépjék túl a 100.000 kilométeres álomhatárt. E nemes cél eléréséhez – idén először - Pápa is bekapcsolódott, az esővel dacoló futók kora délután gyülekeztek a Várkertben, hogy minél nagyobb kilométerszámmal járuljanak hozzá az országos kampányhoz. Györkös Virág szervező érdeklődésünkre elmondta, tervük az volt, hogy a körülbelül 25 fős pápai csapat 150 kilométert fusson.
- Nagyon büszke vagyok a résztvevőkre, akik az esővel és a hideggel dacolva összesen 222 kilométert teljesítettek. Gyerekek és felnőttek, fiúk és lányok egyaránt velünk tartottak, egy közös bemelegítés után mindenki becsülettel teljesítette a vállalt távot. Volt, aki két kilométert futott, de többen a 10, sőt 16 kilométeren keresztül is rótták a köröket a Várkertben. Bízom benne, hogy a mostani pozitív tapasztalatok miatt a következő alkalomkor még többen leszünk.
A célt végül sikerült elérni, hiszen 10.629 futó 118.433 kilométert teljesített, folytatás ősszel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!