Készül a Csókai körforgalom – tavaszi munkák a Városgondnokságnál


2017-03-18 15:02:08  | cikk: HuHa  | 


Készül a Csókai körforgalom – tavaszi munkák a Városgondnokságnál főképe
A múlt héten megkezdte a tavaszi munkákat a Városgondnokság, fanyeséseket végeznek, rendezték a Március 15. tér növényzetét, felállították az új virágoszlopokat a Fő téren és megkezdték a Csókai körforgalom kialakításának folytatását. Bakó István igazgató úgy fogalmazott, a hosszú hideg, hómentes tél nyoma nagyon meglátszik a tavaly telepített növényzeten.
-A növények nyesésével, rendezésével kezdtük a tavaszi munkát, ahol szükséges volt cseréltük, pótoltuk a virágokat. Minden ágyást átnéztünk, amit tavaly készítettünk – mondta el.

A Fő utcai növényeket nem csak a tél, de a kitaposás is károsította

A Csókai körforgalomnál is megkezdték a tavaszi munkákat. Itt már ősszel rendezték a terepet és a 600 négyzetmétert meghaladó felületen a középső 80 négyzetméteres platót is kialakították, oda csüngő, törpefákat telepítettek. A hideg idő beköszöntével abba kellett hagyni a parkosítási feladatokat, az időjárás most engedte a folytatást. A napokban előkészítették a finomkertészeti munkáknak a talajt, kialakították a megfelelő térszíneket, magasságokat és a négy szem alakú, egyenként közel 90 négyzetméteres ágyást. Ezek néhány centiméterrel mélyebbek lesznek a felület többi részénél, és mulccsal töltik fel.

Barkát bontottak az ősszel telepített facsemeték a Csókai körforgalomban

Az ágyásokba örökzöld növényeket telepítenek, amit egynyári növényekkel, télen pedig árvácskával egészítenek ki, két ágyásba pedig talajtakaró rózsák kerülnek különböző színben. A szemek közötti területet fűmaggal ültetik be. A körforgalom zöldfelületén létrehozott rézsűt körben fél méteres kavicságy zárja le, ennek az a funkciója, hogy a csapadékvizeket elvezesse és azok ne az úttestre folyjanak ki. Az ágyazata már elkészült kavicságynak, a feltöltése a munkálatok utolsó mozzanata lesz – tudtuk meg Bakó Istvántól. Hozzátette, a terület rendezése után már a jövő héten megkezdik a virágok ültetését.

A szem alakú ágyásokba kerülnek a virágok

A Fő téren is zajlanak munkálatok, itt helyezték el azokat a virágoszlopokat, melyek új zöldfelületet képeznek majd a 16 ezer négyzetméteres területen.
-Öt darab virágoszlopot helyeztünk el a Fő téren, vannak önállóan állóak és villanyoszlopokat körülölelők. A virágoszlopok 2 méter magasak, 9 koncentrikus kör szinttel, az egyes szinteken 18, 20, 22 centiméter távolságra ültetünk olyan növényeket, melyek aztán megerősödve lefutnak az alatta lévő térszínig, így alkotnak majd egybefüggő virágoszlopot – magyarázta az igazgató. A virágoszlopokat már megtöltötték föld és tőzeg keverékével, s mivel ez összefüggő földtömeget jelent, a természetes tömörödést meg kell várni, hogy később a felső szintek virágai ne süllyedjenek meg. Várhatóan április végén már ezekbe is belekerülnek a növények.

Bakó István igazgató az egyik főtéri virágoszlop mellett

Mindezek mellett fanyeséseket, favágásokat végeznek ebben az időszakban, a héten például a Nátuskerti óvodánál dolgoztak a szakemberek, de még néhány helyszínen lesz hasonló munkájuk az április 15-ig tartó nyesési időszakban. A tavasz feladata lesz a Téglagyári úti kereszteződés növényzetének kialakítása, ahová az egynyári növények mellé talajtakaró rózsákat és örökzöldeket ültetnek majd, és az idei feladatok között szerepel a Korona utcai és a Celli úti körforgalom növényzetének megújítása is.

Bakó István arról is tájékoztatott, a tavalyihoz hasonló mennyiségű, közel 30 ezer egynyári növényt terveznek elültetni városszerte, mivel azonban a múlt évhez képest nagyobb területet kell beültetniük, az ágyások átalakításával és örökzöldek, talajtakarók telepítésével alakítják ki a zöldfelületek egy részét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!