Áldozó Tamás a helyi adókról beszélt a Polgári Kör rendezvényén


2017-03-18 11:56:01  | cikk: HuHa  | 


Áldozó Tamás a helyi adókról beszélt a Polgári Kör rendezvényén főképe
A városvezető volt a vendége a Pápai Polgári Kör márciusi összejövetelének. A csütörtök esti rendezvény Kincses László előadásában, a nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó verssel kezdődött, majd dr. Dancs Ferenc, a kör elnöke köszöntötte a tagságot, az érdeklődőket és az előadót.

Kincses László szavalata és dr. Dancs Ferenc elnök köszöntője után kezdődött a polgármester előadása

A polgármester ezúttal a városlakók, városban működő vállalkozások által befizetett adók sorsáról beszélt, azt mutatta be közérthetően, hogy a helyiek által befizetett adóforintokat milyen célokra használja fel az önkormányzat, és mi lenne, ha ezek az adók nem lennének, vagy kisebb mértékűek lennének. Mint elhangzott, a legtöbb pénz az iparűzési adóból folyik be a város kasszájába, ezt követi az építményadó, a kommunális adó és a gépjárműadó helyben maradó része. 2016-ban összesen 2,3 milliárd forint folyt be a helyi adókból a város kasszájába, ezeket leginkább a helyi közszolgáltatásokra költi a város, melyek főként helyi egészségügyi, szociális és oktatási alapszolgáltatások, de vannak köztük önként vállalt feladatok is.

Helyi adóbevételek 2016-ban

-Ilyen például a bölcsődei ellátás, hiszen ha az adóforintjainkból nem tennénk a bölcsődei ellátás mellé önkormányzati támogatást, akkor térítési díjat kellene szedni a gyermeküket oda járató családoktól. Ezt egyébként megengedi a jogszabály és vannak is olyan települések, ahol élnek ezzel a lehetőséggel. Ilyen például Ózd, ahol mindenkitől, akinek van jövedelme, szednek térítési díjat a bölcsődében. Mi úgy döntöttünk, hogy nem szedünk, viszont ez azzal jár, hogy havonta, gyermekenként 40 ezer forint támogatást kell adnunk a bölcsődei ellátáshoz. Ez az összeg az, aminek a befizetésétől a kisgyermekeket nevelő családokat az önkormányzat a szolidaritásra való tekintettel mentesíti – mondta el példaként Áldozó Tamás. Hozzátette, ez évente 226 kisgyermek esetében 100 millió forintnál is többet jelent.

A városvezető bemutatta a kötelező és önként vállalt feladatokhoz tett saját forrásokat

Ugyancsak a helyiek befizetett adóiból támogatja a város az egészségügyi alapellátást, amire évi 25 millió forintot költenek, a kötelező és önként vállalt szociális ellátások biztosításához pedig összesen 340 millió forintot tesz hozzá a város a helyiek pénzéből.
-Ennek csak egy nagyon kis része a hagyományosan szociális segélynek nevezett összeg. A pénz nagy százaléka főként az időskorúak számára biztosított ellátás fedezésére szolgál, mint a házi segítségnyújtás, a bentlakásos szociális otthoni elhelyezés, idősek nappali gondozóháza.
A városvezető hangsúlyozta, a pénzt leginkább azokra költik, akik a leginkább rászorulnak: a fiatal családokra és a már nyugdíjban lévő időskorúakra. Az pedig nyilvánvaló, hogy az ő számukra az adó jó részét a jövedelemmel rendelkezők, tehát a 25 és 60 év közöttiek fizetik meg.

A polgármester előadásában elhangzott, a befizetett adók egy részét városüzemeltetésre fordítják, az állami normatíván túl ebből kell fedezni a közutak fenntartását, a parkolók üzemeltetését, a zöldterületek gondozását, a város rendben tartását. E tevékenységhez több mint 500 millió forinttal járul hozzá a város a helyi adóbevételekből. Ugyancsak ilyen tétel a helyi kisgyermekek óvodai ellátásának biztosítását szolgáló 85 millió forint, ami azt jelenti, hogy minden kisgyermek óvodai elhelyezését 100 ezer forinttal támogatja a város.

Áldozó Tamás munkatársai is részt vettek a rendezvényen

Kifejtette, ha a helyiek nem fizetnének adót, vagy lényegesen kisebbek lennének az adók, akkor ezeket a szolgáltatásokat nem tudná biztosítani a város. Például nem lenne bentlakásos idősotthoni elhelyezés Pápán, és azt a 147 embert, aki jelenleg ilyen ellátásban részesül, a családoknak Attyapusztán, Külsővaton, vagy más helyen kellene elhelyezniük, a bölcsődébe járó kisgyermekek után pedig térítési díjat kellene fizetni. A város sokat költ más önként vállalt feladatokra is a helyi adófizetők pénzéből, de ezek a feladatok, szolgáltatások azok, melyek megkülönböztetik az egyik települést a másiktól. Ezek többsége a pápaiak számára természetes, szolgáltatásuk pedig megállja a helyét az országos összehasonlításban. Ilyen a múzeum, a könyvtár, a kastély, a fürdő, de idetartoznak a sportlétesítmények és a játszóterek is. És ilyen a tömegközlekedés is, ami a városnak nagyon sok pénzébe – 100 millió forintjába – kerül, a kihasználtsága pedig nagyon alacsony.
-Azt kell látni, hogy a befizetett adók és a helyben biztosított szolgáltatások között összefüggés van. És persze lehet ezeknek a szolgáltatásoknak a minőségét kritizálni, de ezt csak úgy érdemes, hogy össze kell hasonlítani más településekkel. Látva kollégáim elkötelezettségét és hozzáértését azt állítom, hogy ezek bármely más magyarországi településsel összehasonlításban megállják a helyüket – hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Az előadást követően beszélgetéssé alakult az összejövetel, a tagság főként az önkormányzat által benyújtott pályázatokról és a múlt év végén elnyert 650 millió forintos kormánytámogatás felhasználásáról kérdezte a városvezetőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!