Játszóház a forradalom emlékére


2017-03-17 20:41:38  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Játszóház a forradalom emlékére főképe
A március 15-ei városi, megyei ünnepséghez kapcsolódva idén is ünnepi játszóházzal várta a kisgyermekes családokat a Kékfestő Múzeum és a Pápai Huszáregyesület. Szerdán délelőtt origami technikával készült papírkokárdák és nemzeti színű virágok sokasága készült a múzeum foglalkoztató termében, lovas huszárokat és egyenruhába öltözött katonákat színeztek az apróságok a múzeumpedagógusok közreműködésével. Vonnák Andrea elmondta, minden évben nagy az érdeklődés az ünnepi programra, a családok egy része a városi ünnepség előtt tér be hozzájuk, mások a megemlékezés után vesznek részt a foglalkozáson.

A színezés mindig népszerű a kisgyermekek körében

-Ilyenkor mindig arra készülünk, hogy a legfiatalabb korosztály számára is nyújtsunk lehetőséget a kézműves tevékenységre. Az idén piros, fehér és zöld papírból hajtogathattak virágot és készíthettek kokárdát, a gyermekeknek szüleik segítettek, sőt, ha volt hely az asztaloknál, maguk is készítettek egy-egy apróságot. Sok kisgyermek a színezést választotta, ez is minden évben kedves elfoglaltság. A múzeumpedagógus hozzátette, a foglalkozáson szó esik az ünnepről, a nemzeti jelképekről és tapasztalatuk szerint a gyermekek tudják, mit ünneplünk március 15-én.

Ezt igazolta Lakatos Rudolf 10 éves kisfiú is, aki hibátlanul szavalta el a Nemzeti dalt, ismerte a márciusi ifjak nevét, tudta mikor kezdődött a forradalom és miként ért véget a szabadságharc.
-Az 1848-as forradalom és szabadságharcot ünnepeljük március 15-én, amit a szabadságunkért vívtak – mesélte. Rudi az ünnepséget is megnézte, ezt követően vett részt a játszóházi programon. Origami kokárdát és virágot is készített, sőt az egyik huszáregyenruhát is felpróbálta.
-A kezembe foghattam egy pisztolyt és egy kulacsot is, amit akkor használtak a katonák – osztotta meg hírportálunkkal.

Rudi origami kokárdát és nemzeti színű papírvirágot is készített

A Pápai Huszáregyesület hagyományőrzőinek bemutatója idén is nagy népszerűségnek örvendett. Nemcsak Rudi, szinte minden fiú érdeklődéssel tekintett a ruhákra, kiegészítőkre. Kicsik és még kisebbek vették magukra az egykori katonai viseletek mintájára készült darabokat és fogták kezükbe a puskákat, pisztolyokat, kardokat, hogy emlékül fotót készíthessenek róluk szüleik.
-Tüzérségi és nemzetőr ruhákat hoztunk főként és a hozzá tartozó sapkákat. Azt látjuk, hogy a gyerekek örömmel bújnak bele a korabeli egyenruhákba – mondta Szűcs István. A hagyományőrző egyesület tagja a 48-as győri sorozókörzetből való császári egyenruhát viselte. Az öltözet posztóból készült, a mentén lévő sűrű gombozat és zsinórozás szinte páncélként védte viselőjét. A kakastollas huszárcsákónak szintén védelmi szerepe volt, nagy magassága a kardcsapásokat volt hivatott kivédeni, de a kard ellen védett a nyakban hordott sál is. A derékon hordott köstentyű díszövként szolgált, ezt a laktanyán kívül mindig viselték a huszárok. Szűcs István öltözetéhez egy szépen díszített lovaglónadrág tartozott, lábán pedig csizmát viselt sarkantyúval. Oldalán lovassági kard díszlett és tarsolyt is viselt.

A katonai egyenruhák vonzották a fiúkat

A bemutató egyik különleges darabja volt az 1848-ból való, eredeti kulacs, melyet egy gyűjtő bocsátott a bemutató rendelkezésére. Mint megtudtuk, a huszárok ebben vittek magukkal vizet a harcba, vagyis inkább bort, ami szükség esetén bátorságot adott a harcolóknak.
A 48-as játszóház idén is sok családot vonzott, száznál több kisgyermek fordult meg az ünnep délelőttjén a Kékfestő Múzeumban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!