Kész az új tető


2017-03-16 20:19:49  | cikk: ha  | 


Kész az új tető főképe

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, aggasztó állapotú volt az 1784-ben épült evangélikus templom tetőszerkezete. Több éves előkészítő munka után a tél folyamán elkészült a rekonstrukció - egyházi, állami és önkormányzati összefogásnak köszönhetően. A beruházást az EMMI 12 millió forinttal támogatta, az egyházi épített örökség védelmét célzó pályázatának keretében. Ezt az összeget Pápa Város Önkormányzata 2 millió forinttal, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig közel 3 millió forinttal egészítette ki. A gyülekezet 4 millió forinttal járult hozzá a költségekhez és a hívek adományaiból is összejött 800 000 ezer forint - összesen közel 22 millió forintot fordítottak a pápai lutheránus templom tetőzetének felújítására.

Sok az új gerenda, néhányat pedig megerősítettek

A templom a XX. században megsüllyedt, ezt a falakon repedések, a tetőszerkezetben pedig elmozdulások jelezték. Mindemellett számos gerenda korhadt volt a beázásnak, a kártevőknek és a gombásodásnak köszönhetően. A padlást le kellett takarítani, így most látható a kárpátokbeli fenyőkből készült födém is. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem csupán a tetőszerkezettel, hanem a födémmel is foglalkozni kell. Erre most nem volt anyagi fedezet, de a közeljövőben ezt a problémát is orvosolni kell.

Az épületet keresztben behálózzák a gerendák alatt futó vonósvasak

A legfontosabb lépés most a vasbeton koszorú elkészítése volt, ezzel biztosították az épület stabilitását. Új tartógerendákat, szaruzatot, vonósvasakat építtetek be. Dupla lécezés tarja a tetőcserepeket, a legmodernebb anyagok felhasználásával elérték, hogy a másodlagos csapadék se károsítsa a szerkezetet. Az iskola közelsége miatt a megszokottnál több hófogó került a tetőre, minden harmadik cserép kapott viharkapcsot, tehát maximális a biztonság.

A templombelsőre is ráférne a felújítás

A tetőszerkezet és a héjazat elkészült, a felújítás azonban újabb problémákat is felvetett. Fontos, hogy a födémszerkezetet is rendbe tegyék, amíg ez nem valósul meg, fentről sem szigetelt az épület. A templombelsőben is látszik a süllyedés, s bár ezt talán sikerül megállítani, a falakon nagyok a repedések, a nyílászárók pedig rossz állapotúak. A műanyag lambéria nem csupán esztétikai szempontból kifogásolható, alatta a fal is vizesedik. A templom megérdemelne egy külső-belső felújítást, véli Polgárdi Sándor esperes, ezért pályáztak is, most bíznak egy jó döntésben, mondta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!