Régészeti kutatások Pápán és környékén


2017-03-15 19:59:09  | cikk: ha  | 


Régészeti kutatások Pápán és környékén főképe

A 2016-os év gazdag volt sikeres terepbejárásokban, mondta Péterváry-Szanyi Brigitta, a Gróf Esterházy Károly Múzeum régésze a Régészeti mozaik című előadássorozat márciusi alkalmán. Az összejövetelen ezúttal az elmúlt évben a pápai járás területén végzett régészeti kutatásokról volt szó.

A terepbejárások során volt két helyszín, melyek nem várt, gazdag eredményt hoztak. A múzeum régésze a helyszíneket nem nevezte meg, nehogy a "kincskeresők" útnak induljanak, mindenesetre a járás területén két újonnan felfedezett lelőhely van, mely feltárásra vár, s ahonnan kiemelt jelentőségű lelet került elő. Az egyik helyen hat darab római ezüst karperec, nyakperec került elő, a szakértők az I. század végére datálják a leletek korát. Az ékszereket már restaurálják, éppúgy, mint azok a pénzérméket, melyeket egy másik helyen találtak. Ez utóbbiakról a tisztítás után tud majd többet mondani a szakember.

Az előadó a régészek feladatairól is szólt

2016-ban összesen több mint negyven terepbejárást és három megfigyelést végeztek a régészek a pápai járás területén. Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, hogy volt néhány korábban ismert és néhány eddig nem nyilvántartott régészeti lelőhely is, melyeket hitelesíteniük kellett, de volt olyan eset is, amikor légifelvételek alapján feltételezett lelőhelyet jártak be. Ezek a bejárások nem minden esetben hoztak eredményt, de ez a munka velejárója, mondta a szakember.

A pápai terepbejárások a külterületeket érintik, főként a szántókat, ahol időnként az eke fordít ki a földből érdekes leleteket. A várostól északra van például egy lelőhely, ahol egykor római villa állhatott, tetőfedő cserepek, tegulák darabjaira bukkantak a régészek a terület átvizsgálásakor. 2017-ben is voltak már terepbejárások, de a múzeum régésze szeretne néhány lelőhelyet alaposabban is átvizsgálni, de lesznek tervásatások is, pályázati forrásból illetve önkéntesek segítségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!