60 milliót kell fizetni a Pápai Hús korábbi tulajdonosainak – a város rendkívüli támogatást remél


2017-03-14 23:02:36  | cikk: HuHa  | 


60 milliót kell fizetni a Pápai Hús korábbi tulajdonosainak – a város rendkívüli támogatást remél főképe
Rendkívüli önkormányzati támogatás igénybevétele érdekében pályázatot nyújt be a város „jogerős, végrehajtható bírósági ítélet alapján az önkormányzatot terhelő fizetési kötelezettség” címén a közelmúltban megnyílt belügyminisztériumi pályázati kiírásra, annak reményében, hogy a Pápai Hús cégcsoport üzletrész vásárlásával kapcsolatos vételárhátralék összegét visszanyeri a város a pályázaton. Erről döntöttek ma délután a városatyák a rendkívüli testületi ülésen, melyen tizenegy képviselő volt jelen és valamennyien támogatták a határozati javaslatot.

Ilyen típusú pályázati lehetőség korábban is az önkormányzatok rendelkezésére állt – akkor is és most is több címen adhattak be pályázatot a települések -, ám akkor még az év végéhez kötötték a pályázatok benyújtásának idejét – tudtuk meg az ülésen.

Az önkormányzat már korábban is kérte a feltűnő értékaránytalanság megállapítását

A döntést követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás polgármester felidézte a bírósági ítélethez és a pályázat benyújtásához vezető utat. 2012 végén a város másfél milliárd forintot kapott a kormánytól a Pápai Hús cégcsoport megmentésére. Ezt a pénzt az önkormányzat törzstőke emelés formájában felkínálta a gazdasági társaság akkori tulajdonosainak, ez azonban a tulajdoni viszonyokat jelentősen megváltoztatta volna. Az akkori többséget képviselő Dedeko Kft. és Nyugat-Agro Kft. megzsarolta az önkormányzatot azzal, hogy a törzstőke emeléshez csak akkor járulnak hozzá, ha előtte a város az ő pénzbeli betétjüket kifizeti.
-Ez az ajánlat vérlázító volt, de az akkori kommunikációs környezet nem tette lehetővé, hogy erről nyíltan tájékoztatni lehessen a közvéleményt. Mi azért, mert az akkori menedzsmenttel és a Nyugat-Agro tulajdonosaival ellentétben érdekeltek voltunk a társaság megmentésében, kénytelenek voltunk ezt az ajánlatot elfogadni és 180 millió forinton megvásárolni a törzsbetéteket. Azért ennyit kértek, mert ők ennyi pénzt fizettek be, amikor a gyár tulajdonosai lettek, és úgy tekintették, hogy ez olyan pénzbetét volt, ami az utolsó fillérig visszajár nekik. Böjtös László és Kiss Zoltánné akkor még kamatot is szeretett volna kapni erre az összegre – tekintett vissza a városvezető.

Minden jelenlévő képviselő megszavazta a pályázat benyújtását

Az önkormányzat a cég átvételekor azt tapasztalta, hogy a gazdasági társaság állapota nem felel meg annak, amit számukra bemutattak, és azt a megállapítást tette, hogy nem ér meg 90-90 millió forintot a két törzsbetét. Így a képviselő-testület úgy döntött, bírósághoz fordul, feltűnő értékaránytalanság megállapítását kérve. A városnak négy fizetési részletben kell megfizetnie a törzsbetétek árát, az eddig aktuális három esetben bírósághoz fordult, de mindannyiszor elutasították a keresetet.
-Most a harmadik részlet megfizetésére kaptunk kötelezést, de időközben a magyar kormány megnyitotta azt a lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, melyeket év közben jogerős bírósági ítélet valamilyen tartozás megfizetésére kötelez, annak fedezetére pályázhat és adott esetben ennek a kötelezettségnek a fedezetét teljes egészében elnyerheti – magyarázta a városvezető a benyújtott pályázat hátterét.

A fizetési kötelezettség teljesen méltánytalan - hangsúlyozta a városvezető

Erről a pályázatról döntöttek ma a városatyák. A döntés értelmében 61 millió forintra nyújtottak be pályázatot a magyar kormányhoz, a pályázati kiírás szerint az év végéig születik döntés a rendkívüli támogatásról. A polgármester a pályázat pozitív elbírálását reméli, mert ez a fizetési kötelezettség teljesen méltánytalan, hiszen abból a helyzetből adódik, hogy felelősséget érzett az önkormányzat a gazdasági társaságért, ráadásul ez a pénz már a cégre fordított másfél milliárd forinton felül van.
-Ezt a 60 millió forintot tisztán a pápai adófizetők pénzéből kell megfizetni, vagyis a pápai adófizetők pénze, amit a korábbi menedzsmentnek kell átadnunk – hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!