Író-olvasó találkozó Faragó Annamáriával


2017-03-04 07:36:09  | cikk: Babos Petra  | 


Író-olvasó találkozó Faragó Annamáriával  főképe
Faragó Annamária már nem először járt városunkban, hiszen néhány évvel ezelőtt a Csángó zsoltár című fesztiváldíjas filmjét is láthatta a nagyérdemű, melynek vetítésén ő is részt vett.
Faragó Annamária elmondta, a várossal régebbre nyúlik vissza a kapcsolata, hiszen a pápai huszárokról is készített már filmet 2007-ben. Most a Háború és lélek című könyvét mutatta be az érdeklődőknek a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Mint mondta, jelenleg a kötettel járja az országot, s számtalan helyen tartott már bemutatót.
A Háború és lélek történelmi- és családregény, egy jász család életét meséli el Trianontól a kommunizmusig. A történet minden epizódja a Jászság egyik falujából indul és oda tér vissza. A könyvben kitűnően megjelenik, hogy a szerény anyagi körülmények között élő jászok hogyan nevelik gyermekeiket istenhitre, hazaszeretetre, munkára, tiszteletre. A főhős sorsát befolyásoló helyzetekben világossá válik, hogy miért tekinthetők a jászok „egyenes gerincű” embereknek. A változást – melyet a deportálás, a frontszolgálat, lágerélet, a kommunista téeszesítés vagy az 1956-os forradalom hozott, - bámulatos lélektani érzékkel és tehetséggel eleveníti fel a szerző. Az író a két világ bemutatkozására egész sor találóan megrajzolt embertípust vonultatott fel, de egy pillanatra sem avatkozik bele a sorsukba. Ily módon az olvasó az első oldalaktól együtt lélegzik velük, nem tudja elhagyni őket. A drámai regényt át-át szövik a szerelem szálai. A két főszereplő házasságát egy világrend széthullása erkölcsi értékeinek megrendülése teszi próbára. A főszereplő a szovjet kényszermunkatáborban küzd az életéért, több év után tér haza, drámája itthon folytatódik. A megrendítő eseményláncolat ellenére a regény végső kicsengése pozitív. A magyarok hitét és erejét elbeszélő történet a jó regény minden eszközét megmutatja - derül ki a könyvajánlóból.
Faragó Annamáriától megtudtuk, a könyvet előbb írta meg, minthogy a gulág-emlékévet meghirdették. Az ő könyve 3 évvel azelőtt íródott, hogy az emlékév elfogadásra került az országgyűlésben.
-A Háború és lélek egyébként az egyetlen magyar regény a szovjet kényszermunkatáborokról. Ahova körülbelül 850 ezer embert hurcoltak el Magyarországról, és ebből körülbelül 400 ezren nem tértek haza – tudtuk meg az írónőtől, akinek főhőse viszont hazatért, drámája itthon folytatódott, és még tíz évet élt. Lánya várandóssága közben érte a halál, másfél hónap múlva pedig megszületett az unoka, azaz Faragó Annamária.
Áldozó Tamás polgármester a könyvbemutató kapcsán köszöntötte Faragó Annamáriát, s gratulált a kötethez, amit ő néhány nap alatt el is olvasott már. Mint mondta, az 1930-as évek jászsági faluja, a II. világháború, az orosz hadifogság, majd 1956 is leginkább olyan személyes történeteken keresztül élhető meg igazán, amelyek felkínálják az azonosulást az olvasó számára. Aki ezt a regényt a kezébe veszi, ezt a lehetőséget kapja meg a szerzőtől. Azonosulhat egy igaz magyar emberrel, s annak próbatételeivel.
A könyvbemutatón Kincses László működött közre.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!