Veszprém megyei gazdák közgyűlése


2017-03-03 16:44:28  | cikk: pi-pa  | 


Veszprém megyei gazdák közgyűlése főképe
Csütörtökön délután, a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola aulájában tartotta éves közgyűlését a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége.
A rendezvényt megelőzően tartott sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége elnöke elmondta, a közgyűlésen minden évben számot kell adniuk arról, hogy az elmúlt évben milyen tevékenységet végeztek, emellett a tervekről is illik szót ejteni. A szövetség az elmúlt évben stabil szakmai és anyagi működés mellett végezte munkáját, az elnökség rendszeresen ülésezett – feszültségek, problémák nélkül tudtak tevékenykedni.
Győrffy Balázs kiemelte, az elmúlt év egyik legjelentősebb eseménye az állami földek értékesítése volt. Ezzel kapcsolatban a gazdálkodók több esetben kértek szakmai segítséget, mert a vásárlás után nem egy alkalommal úgy érzékelték, hogy a földbérleti-díjjal kapcsolatos kérdések bíróság elé kerülhetnek. A gazdálkodók kérésére ezért perközösséget alakított a gazdakör.
A megyei szövetség elnöke elmondta, az előző évben a tagdíjakból és pályázati pénzekből gazdálkodtak. A 2016-os évben lehetőségük nyílt egy 28 oldalas kiadvány megjelentetésére is, mely bemutatja a megyében működő 9 gazdakör azon 46 tagját, akik vállalták a kiadványban való szereplést.

A közgyűlést megelőzően a sajtó képviselőit tájékoztatták aktuális kérdésekről

Dr. Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a sajtó képviselőinek elmondta, nagyon fontosnak tartják a hasonló rendezvényeken való megjelenést, mert így a lehető legtöbb potenciális pályázóhoz tudnak aktuális információkat eljuttatni. Hangsúlyozta, 1.296 milliárd forint összegű vidékfejlesztési támogatás áll rendelkezésre 2022-ig a magyar mezőgazdaság részére, melyből közel 90 százalékban meghirdetett, több esetben felfüggesztett pályázatok is vannak. Látható, hogy az előző év a pályázatok éve volt, az idei pedig a döntések éve lesz.
-Érzékeny időszakban vagyunk, hiszen az Európai Unióban most van a félidős felülvizsgálat időszaka, és a most levont következtetésekből építkezve határozzák meg az unió következő költségvetési ciklusának prioritásait - hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke. Mint mondta, a MAGOSZ március végén országos küldöttgyűlést tart, ahol az elmúlt időszakot összegzik és a következő időszakra vonatkozó céljaikat, programjaikat is megvitatják.
A sajtótájékoztatót követően kezdődő közgyűlésen megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. Ezután az elnökség beszámolói következtek, majd Jakab István, dr. Viski József és Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott előadásait hallhatták az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!