Csillag István: 2016 a stabilitás éve volt a katasztrófavédelemben


2017-02-26 23:19:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Csillag István: 2016 a stabilitás éve volt a katasztrófavédelemben főképe
254 tűzesethez és 136 műszaki mentéshez kellett vonulniuk a pápai tűzoltóknak 2016-ban – tudtuk meg Csillag István tűzoltó alezredestől, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetőjétől az évértékelő kirendeltségi tiszti értekezletük után.
Az esemény részt vett Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, és a tavalyi esztendő értékelése mellett meghatározták a 2017-es célokat, feladatokat. – 2016 a stabilitás éve volt a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, akárcsak a katasztrófavédelem egész területén. A tavalyi évre kitűzött célok, mint az öngondoskodás erősítése, az önkéntesség további fejlesztése, illetve a megelőzés fontossága helyben ugyanúgy teljesültek, ahogyan országos szinten is – fogalmazott Csillag István.
– Tavaly 254 tűzesethez és 136 műszaki mentéshez kellett vonulniuk a pápai tűzoltóknak. Ha ezt összehasonlítjuk az előző évek számadataival, jelentős csökkenést tudunk kimutatni, ami elsősorban a hatósági megelőző tevékenységünknek köszönhető, illetve azoknak az időjárási körülményeknek, amik segítették a munkánkat. Ugyanis nem volt nagyon száraz tavaszunk, sem túlzottan csapadékos őszünk – magyarázta a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Hozzátette, 2016-ban 818 hatósági ellenőrzést tartottak. Ebbe a tűzvédelmi, a polgári védelmi, továbbá az iparbiztonsági ellenőrzések tartoznak bele.
A tűzoltó alezredes elmondta: 2016-ban hősies helytállásért négy pápai kollégája részesült kitüntetésben. Mindegyikük olyan beavatkozás alkalmával hajtott végre kimagasló tevékenységet, aminek során az életüket kockáztatták annak érdekében, hogy megóvják az emberi életet és az anyagi javaka. Csillag István az előző esztendő tűzesetei kapcsán kiemelte a Téglagyári úti raktártüzet, ahonnan kollégái több száz gázpalackot hoztak ki a tűz által érintett területről, így a gyors beavatkozásnak és a komoly szakmai munkának köszönhetően nem történt tragédia.
A kirendeltség-vezető elárulta, 2017-ben fontos feladatuk lesz az önkéntesség és az öngondoskodás további erősítése, illetve a közösségi szolgálatos középiskolások fogadása, ennek a lehetőségnek a diákok körében történő népszerűsítése, ugyanis a fiatalok pályaorientációs segítése ugyancsak kiemelt céljuk. Csillag István megjegyezte, a készenléti állományuk száz százalékban feltöltött, ugyan a kirendeltségnél van néhány szabad státusz, de ezek betöltése folyamatban van. Elmondása szerint az állomány tekintetében a fluktuáció minimális, a nullához közelít.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!