A király beszéde


2017-02-26 22:16:22  | cikk: ha  | 


A király beszéde főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vajda bérletében ma A király beszéde című drámát láthatta a pápai közönség. A darabot a Veszprémi Petőfi Színház hozta el városunkba.

2011-ben A király beszéde elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. 1936-ot írunk. V. György fia, György pszichés dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, és retteg is a megszólalástól. Holott erre nagyon nagy szüksége lenne egész Angliának, hiszen Európát egy ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Egy zseniális beszédterapeuta és egy fantasztikus ember, Lionel Logue segít a királyi család tagjának, hogy ember legyen. Hogy király legyen. A két férfi barátsággá fejlődő kapcsolatát köveheti végig a néző.

Kőrösi Csaba és Csankó Zoltán

A darabot Funtek Frigyes rendezte, a címszerepben Csankó Zoltán alakítása igazi jutalomjáték. Csankó Zoltán volt a filmbéli király, Colin Firth magyar hangja, így természetesen jól ismerte a karaktert. Már a szinkronizálásnál sokat tanulmányozta, hogy hogyan dadog Colin Firth, megnézte a forgatásról készült werkfilmet és több riportot is. Nem könnyű feladat ez, mondta Csankó Zoltán, kimerítő, komoly koncentrációt igényel, s mellette ott van még a játék, hisz bár a dadogás az ok, amiért találkozik a két férfi, azért mégis kapcsolatuk és személyiségük fejlődése a fontos.

A darabban nagyobb hangsúlyt kap a politikai háttér is, mint a filmben, mondta Kőrösi Csaba, aki a beszédtanárt alakítja, de még ennél is fontosabb szerinte, hogy a feleségek szerepe is megnőtt. A két hitves szerepében Halas Adelaida (hercegné) és Módri Györgyi (a beszédtanár felesége), tökéletesen kiegészítik férjüket. Csankó Zoltán és Kőrösi Csaba kettőse folyamatos húzd meg, ereszd meg: ki enged és mennyit, de aztán rájönnek: meg kell tanulni elfogadni a másikat, és együtt tenni a közös célért.

Mit adhat egy királynak egy közember barátsága?

Csankó Zoltán nem tagja a Veszprémi Petőfi Színház társulatának, vendégművészként kapta meg a főszerepet. Mint mondta, nagyon nagy szeretettel fogadták Veszprémben, mindenki kedves, közvetlen, igazán jól érzi magát a közösségben. Bár Csankó Zoltán nevét inkább a televízióból, a szinkronszerepei által ismerik a nézők, mint elmondta, ennek hátrányát soha nem érezte, hiszen mindig nagyon jó, erős színházi közegben mozgott és ma is megtalálják jó szerepek és jó rendezők, mint például A király beszéde Veszprémben, tette hozzá.

A Vajda bérlet utolsó előadása március 25-én, szombaton 19 órakor a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkció előadásában az Aranytó lesz, Vári Évával és Benedek Miklóssal a főszerepben. Jegyek korlátozott számban még válthatók az előadásra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!