45 éves a Honvéd Bajtársi Klub


2017-02-26 11:26:54  | cikk: Babos Petra  | 


45 éves a Honvéd Bajtársi Klub főképe
45 éves a Pápai Honvéd Bajtársi Klub. Megalakulásának jubileumi évfordulóját péntek délután ünnepelte a gazdag múltra visszatekintő szervezet a Huszár Közösségi Házban.
Az ünnepség elején egy perces néma felállással tisztelegtek a 45 év alatt elhunyt bajtársaiknak, majd Horváth Ferenc, a klub titkára köszöntötte a szép számban megjelenteket.
A megjelenteket Horváth Ferenc, a klub titkára köszöntötte
A jeles ünnepségen megjelent többek között Unger Tamás alpolgármester, Bocskay László önkormányzati képviselő, Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója, Szalainé Tihanyi Andrea, a PVÖ ESZI intézményvezetője, Gangler László, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, Negyedi János, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér „Eskünk innen Obsiton túl” Honvédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, Soós Gyula, a Magyar Honvédség 3. számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka, Nagy Gyula, a Honvédségi Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Szabó Béla, a Honvédségi Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének ügyvezető titkára, Paár Ferenc, a 47. Pápa Repülő Ezred első parancsnoka, Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképvisleti Egyesületének elnöke, Sárközi József, a Honvéd Bajtársi Klub Tata elnöke, Lázár Antal, a Honvéd Bajtársi Klub Tata elnökségi tagja, klarinétművész, Nacsa Ferenc, a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke és Bagdán Ferenc, a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület alelnöke.
Az ünnepi állományülésen Farkasdi Lajos, a klub elnöke mondott beszédet.
-A klub 1972. február 25-én alakult meg az akkori Helyőrségi Művelődési Otthon hivatalos helyiségében 25 fővel, amely azóta is folyamatosan működik. Az első 10 évben, az 1970 júliusában megjelent a Honvédelmi miniszter parancsa, illetve ezt követően a Honvédelmi Minisztérium Politikai Főcsoportfőnök által kiadott „Alapszabályzat a fegyveres erők és testületek nyugdíjasklubjaira vonatkozóan” alapján a vezetőség kialakította a nyugdíjas klubok irányításával, felügyeletével, vezetésével és anyagi ellátásával kapcsolatos feladatokat. Csatlakoztunk a közben létrejövő a honvédségi nyugdíjas klubok felett ernyőszervezetként működő HM szervezetekhez. Kirándulások, csapatlátogatások egyre szaporodtak és a várossal való kapcsolat is szorossá vált. A repülőezredtől egyre több ember került nyugállományba így az egyre bővülő tagságon keresztül folyamatos és jó kapcsolat alakult ki az alakulat vezetői és személyi állomány között. A rendszerváltozás időszakát szerencsésen túlélte a klub és 1990-től - 2000-ig a repülőezred megszűnéséig is sikeres időszakot tudhat magáénak. 1991-től tagja vagyunk a Nyugdíjasok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének. Az új „civil” ernyőszervezetnek köszönhetően tovább bővült a kirándulások, rendezvények lehetősége. 1993-ban a repülőezreddel karöltve nyugdíjas találkozót tartottunk. Közben HM szinten megalakult a Honvédelmi Idősügyi Tanács, melynek működése tovább erősítette a klubok érdekképviseletét a honvédségen belül. Az alakulat megszűnése után 2001-ben megalakult Pápa Bázisrepülőtér klubunk nem maradt támogató katonai szervezet nélkül. A repülőtér új vezetése folytatva a hagyományokat jó és szoros kapcsolatot alakított ki a klub vezetőségével és tagjaival. Már csak azért is, mert a repülőezredtől a nyugállományba vonulás „tömeges” volt. 2004 decemberében a repülőtéren megalakult klubunk hivatásos szekciója, mely 2010-ig eredményesen működött. A 2005. évi közgyűlésen elfogadtuk, hogy az addigi „Fegyveres Testületek Nyugállományú Klubja” elnevezés helyett a Honvéd Bajtársi Klub Pápa nevet vegyük fel. 2006-ban a Veszprém Megyei közgyűlés csapatzászlót adományozott klubunknak, kifejezve az eredményes működésünk elismerését. 2016-ban szintén a törvényi változásoknak megfelelően alapszabály módosítást hajtottunk végre az új Polgári Törvénykönyvnek és a Civiltörvénynek megfelelően és egyben hozzá igazítva e fontos okmányt a HM és a ”Civil” ernyőszerveztek alapszabályához – mondta az elnök, aki hozzáfűzte, rendszeres programjaik a zenés-táncos, műsoros rendezvények, főzőversenyek, kirándulások, kerek évfordulósok köszöntése nagy sikernek örvendenek.
Az ünnepélyre megtelt a Huszár Közösségi Ház nagyterme
-Az egyesület csapatai rendszeresen vesznek részt sport és egészség megőrző versenyeken. A klub képviselteti magát és koszorút helyez el az önkormányzat, illetve más civil szervezetek által rendezett városi társadalmi ünnepeken a hős katonák emlékműveinél. „Vidám Nagyik Dalkörünk” rendszeresen lép fel a klub rendezvényein és jelentős sikereket aratnak a városi, illetve a környező települések rendezvényein. Rendelkezünk fiú és lány tekecsapattal. Hosszú évek óta kiváló eredményeket érünk el a helyi, megyei és országos szinten rendezett bajnokságokon. Tart ez a máig is, annak ellenére, hogy helyben megszűnt a csapat felkészülési lehetősége. Klubunkban működik kártyaszakkör. Évente rendszeresen megtartjuk a házi és megyei kártya versenyt – hangsúlyozta Farkasdi Lajos, majd kiemelte, a Honvéd Bajtársi Klub célja, hogy támogassa a hazafiság eszményére épülő honvédelem ügyét, részt vegyen a tagság, illetve az ifjúság hazafias honvédelmi nevelésében, ismereteik bővítésében és hasznosításában, a katonai hagyományok ápolásában, kirándulások, előadások, kulturális-és sportrendezvények szervezésével biztosítsák a szervezeti, közösségi életet, a társadalmilag és egyénileg egyaránt hasznos elfoglaltságot, az időskorú, beteg, egyedülálló tagjaik látogatásával enyhítsék azok gondjait, képviseljék a tagság érdekeit, valamint az elhunyt tagjaik esetében részt vegyenek a kegyeleti munkában, a végtisztesség szervezésében.
Ezt követően a szép számban megjelentek egy vetített fényképes összeállítást nézhettek meg a klub utolsó öt évének eseményeiről, valamint egy képes bemutatót a szépkorúakról.
Unger Tamás alpolgármester a város nevében gratulált a jubiláló klubnak
Az összejövetelen Unger Tamás alpolgármester gratulált a klubnak, s további sok sikert és hosszú életet kívánt neki. Mint mondta, a város életében fontos szerepe van a katonaságnak és persze a Honvéd Bajtársi Klubnak.
-A klub példaként állítja a többi szervezet elé, hogy hogyan lehet igazán jól csinálni valamint 45 éven keresztül. A programjaik fontosak a tagok számára, de amit kifelé felvállal, vagyis a honvédelem, a hazafiasság tolmácsolása, az kiemeli a többi hasonló szervezet közül – hangsúlyozta az alpolgármester, majd köszönetét fejezte ki a várossal való jó együttműködésért, majd bejelentette, az egyesület megérett arra, hogy belépjen a város kiemelt szervezetei közé.
Soós Gyula Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök írásos gratulációját olvasta fel, s kívánt ő is további hosszú életet a klubnak.
A jubileumi ünnepséget kiállítás is színesítette, amelyen a klub életének fontosabb pillanatait mutatták be fotókon, valamint az egykor Pápán állomásozó 47. Pápa Harcászati Repülőezred állományához kötődő egyenruhákat is. A klubnak sikeres teke, kártyacsapata és dalköre működik, amelyek emléklapjai és serlegei is helyet kaptak a tárlókban.
A jubileumi programot a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által biztosított művészek, Gregus Anikó és Dobrozensky Gábor fellépése színesítette, akik örökzöld operettek, táncdalok és nosztalgia slágerek szárnyán repítették a jelenlevőket.
A rendezvény a többi megjelent társszervezet köszöntőjével, majd oklevelek, emléklapok és ajándékok átadásával, majd közös vacsorával, jó hangulatú beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!