II. Somlói Bormustra: 70 féle nedű, kiváló hangulat, jó társaság


2017-02-25 17:20:39  | cikk: Babos Petra  | 


II. Somlói Bormustra: 70 féle nedű, kiváló hangulat, jó társaság főképe
Második ízben szervezte meg a Somlói Bormustra elnevezésű programot a Somlói Borrend péntek este a Galéria Bisztró emeleti termében. A rendezvényen a Bogdán Birtok, a Csordás- Fodor Borház, a Kancellár Borbirtok, Lamperth Sándor Pincészete, a Pápa Családi Borpincészet, a Somlio Családi Birtok, a Somlói Borok Boltja, a Somló Spirit Pálinkaház, a Szalai Pincészet, a Szent Márton Pince és a Tornai Pincészet kínálta hagyományos somlai borait és különlegességeit, hogy minél több fajtát megismertessenek a vendégekkel. 
A rendezvényt Unger Tamás nyitotta meg
A vendégeket Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere köszöntötte, aki elmondta, 2017- ben ünnepli a borrend 25 éves jubileumát.
-A Somlói Borrendet 1992-ben alapították. Célja, hogy a Somlót, a somlói borvidéket olyan mértében hozzuk vissza, helyezzük el a magyarországi bortérképen, ahogy ezt megérdemli. Legyen ez bármilyen más borvidékkel összemérhető, legyenek ismertek az értékei és nemcsak a bornak, hanem az egész borvidéknek, mint turisztikai, és mint gazdasági központnak is. Ezt a célt követte a borrend 25 éven keresztül, s ez a 2017-es év jubileumi év. Ezen kívül még két másik esemény szempontjából is fontos az idei év, hiszen 1997-től, vagyis tíz éve Pápa város felvette a „Pápa, a somlói bor városa” címet, illetve számomra lényeges az is, hogy öt éve vagyok a rend elnöke – fogalmazott, hozzátéve - Méltóképpen szeretnénk megünnepeli az elmúlt 25 évet. Ennek első mérföldköve tavaly december 1-jén volt, a Somló újratöltve című rendezvénnyel. Célunk az volt, hogy bemutassuk, mire képes a borrend, a borvidék. A rendezvénysorozat második állomása a bormustra, amit Pápán szerettünk volna megrendezni, népszerűsítve ezzel a Somlót, bemutatva az ott készített borokat. A II. Somlói Bormustrán kilenc pincészet és egy pálinkaház van jelen, illetve a Somlói Borok Boltja is képviselteti magát, mely kis pincészetek borait hozta el magával.
A nagymester köszönetét fejezte ki minden borásznak és pincészetnek, akik elfogadták a meghívásukat, s vállalták, hogy bemutatkoznak a kis „borfesztiválon”. Végül hozzáfűzte, reméli, aki ellátogatott a rendezvényre, az tapasztalta, hogy a Somló újratöltődött, a Somló sokszínű, s szakít azzal a nagyon savas, testes borképpel, mely a somlói borról kialakult az elmúlt évtizedekben és igazolja, hogy a Somló nagyon is változatos, üde, friss és zamatos borokat tud kínálni a borkedvelőknek.
Unger Tamás hírportálunk kérdésünkre elmondta, a jubileumi év kapcsán terveik között szerepel, hogy megújul a Somlói Borrend ruházata, zászlója és a pecsétje is. A pályázati eseménysorozatnak márciusban lesz a következő programja, amikor a Somlón a gazdáknak szeretnének egy ismeretterjesztő előadást tartani szakmai előadók meghívásával. Ebben az évben új zászlós bort is választanak, ami képviseli a borrend mottóját és jövőképét. Szeptemberben a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál keretein belül ünnepi közgyűlést tartanak. A rendezvénysorozat zárásaként november 30-án Szent András-napi borbált rendeznek.
A Tornai Pincészet örömmel vett részt a programon
A Tornai Pincészet a Somló hegy legnagyobb családi birtoka. Tornai Tamástól, a Tornai Pincészet tulajdonosától megtudtuk, 70 éves pincészetüket sokan ismerik már a világ különböző részein, de nagyon fontosnak tartják, hogy a szűkebb környezetükben még jobban megismerjék őket. Az idei rendezvényre díjnyertes nedűik mellett a prémium kategóriás borokat hozták el, főként juhfarkot, aranykönnyet és zenitet. Fajtaválasztékuk zömét a hagyományos somlói fajták teszik ki, mint a hárslevelű, az olaszrizling, de nagyobb területekkel rendelkeznek szürkebarátból, traminiből, Irsai Olivérből, zenitből, és Pinot blancból is. Tornai Tamás az idei évi tervek kapcsán kiemelte, hogy az exportot továbbra is kiemelt feladatuknak tekintik, valamint szeretnék rendezvényeiket továbbvinni, hiszen esküvőket, családias programokat a jövőben is szeretnének szervezni.
-Fontosnak tartjuk, hogy minden lehetőséget megragadjunk, s bemutatkozzunk saját készítésű borainkkal. Mi hagyományos, hordós eljárással készítjük klasszikus borainkat. Mindegyik bort külön szüreteljük, műveljük és persze külön hordókban tartjuk. Igaz nincsenek nagy mennyiségeink, néhány 100 liter - mondta Balogh Zsuzsa, a Somlói Dűlők Egyesületének elnöke, aki hozzáfűzte, dülöngélő rendezvényeket szerveznek, amelynek célja, hogy a Somlót megismerjék, s közben finom borokat kortyolgassanak a látogatók.
A Somlói Bormustrán zenei aláfestés mellett mutatták be a kiállító borászatokat és pincészeteket és a rendezvényt bortombola színesítette. A II. Pápai Bormustrán résztvevők kiváló társaságban, kellemes hangulatban töltötték a péntek estét jóféle somlai borok, pálinkák és borfalatkák kóstolásával, vidám beszélgetéssel és a pincészetekkel való ismerkedéssel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!