24 éve az egyházzene szolgálatában


2010-04-21 19:11:00  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


24 éve az egyházzene szolgálatában főképe
A Pápai Református Teológiai Akadémia Egyház-Zene-Egyházzene című előadássorozata keretében Pálúr János orgonaművész, a budapesti Zeneakadémia tanára érkezett városunkba ma délután. Egy előadóművész lehetőségei az egyházban címmel tartott előadásában Pálúr János életpályájáról vallott közönségének. Beszélt a 24 évvel ezelőtti kezdetekről, a párizsi Notre Dame-ban töltött évekről, a jelen kihívásairól és a jövő feladatairól. De mindenekelőtt elárulta azt is, hogy már gyermekkorában vonzódott az orgona hangjaihoz, s már akkor arról álmodozott, hogy egyszer majd templomi gyülekezet énekét kíséri orgonán.
Pálúr János két évet tanult Párizsban a Notre Dame orgonaművészénél, Oliver Latry-nál. Egy életre meghatározó élménnyé lett számára a Párizsban töltött idő. Koncertjeiről azóta nem hiányoznak a francia szerzők művei – tudtuk meg a művésztől.
Hazatérve Párizsból tanítani kezdett a budapesti Zeneakadémián, és a városligeti Fasori Református Templomban vállalt szolgálatot, ő orgonál az istentiszteleteken, zenés áhítatokon, és koncerteket is ad. Jelenlegi legfontosabb munkájának az új fasori orgona építését tekinti, mellyel szeretné tapasztalatai megvalósításán keresztül a magyar egyházi zene, orgonaépítés és előadóművészet új korszakát kijelölni. Ahogy mondta, az orgonaépítés már 7 éve zajlik, tervei szerint a templom 100 éves évfordulójára – három év múlva – el is készül. Pálúr János fontosnak tartja az egyházzene népszerűsítését, egész életművével erre törekszik. Vallja, hogy tevékenységével és művészetével érlelheti a közönség tájékozottságát a magyarországi és az egyetemes orgonakultúrában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!