A család – és gyermekjóléti szolgálatok éves szakmai tanácskozása


2017-02-23 22:47:02  | cikk: Babos Petra  | 


A család – és gyermekjóléti szolgálatok éves szakmai tanácskozása  főképe
Éves szakmai tanácskozást tartottak a városházán a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye Család - és Gyermekjóléti Szolgálata, a PVÖ ESZI Család – és Gyermekjóléti Központja és a FIX-PONT Önkormányzati Feladatellátó Társulás Család –és Gyermekjóléti Szolgálata közös szervezésében.
A minden évben sorra kerülő család – és gyermekvédelmi tanácskozáson rendszerint áttekintik az előző év tapasztalatait, a központ munkáját, az észlelő- és jelzőrendszer 2016. évi tevékenységét – mondta Salamon Judit, a PVÖ ESZI Család – és Gyermekjóléti Központ vezetője.
Salamon Judit köszöntötte a megjelenteket
-A 2016. január 1-jét követően jogszabályi változások következtében, a szolgálatok és a központok dolgozói is számos új kihívással találták szembe magukat. Mindannyiunk mögött nehéz, küzdelmes év áll. Munkánkhoz májusban készült el a szakmai protokoll, melynek gyakorlatba való átültetése is megtörtént. A kétszintű család –és gyermekjóléti szolgáltatással együtt, számos változás ment végbe az észlelő- és jelzőrendszer szabályozásában is, a rendszer működésének jobbítását célozva. A feladat mindannyiunk számára többlet feladatot jelent, ezért is szeretném külön köszönetemet kifejezni az észlelő- és jelzőrendszer minden szereplőjének az elmúlt időszakban végzett fáradhatatlan munkájáért. A jelzőrendszeri munka nagy felelősség. A gyermekvédelem alapvető szegmense, hiszen ahhoz, hogy a Család – és Gyermekjóléti Központ tevékenységét el tudja látni, nélkülözhetetlen a tőlünk kapott pontos, rendszeres információ – hangsúlyozta Salamon Judit, aki hozzáfűzte, a Család- és Gyermekjóléti Központ illetékességi területe a pápai járás területe, 49 településsel, közel 60.000 lakossal. A család- és gyermekjóléti szolgálat feladatait kilenc családsegítő, a hatósági feladatokhoz kapcsolódó teendőket, valamint speciális feladatokat tíz esetmenedzser látja el. A két csoport munkáját három szociális asszisztens segíti. A Család- és Gyermekjóléti Központ az elmúlt év során szolgáltatási rendszerét a jogszabályi előírásoknak megfelelően bővítette. Folyamatosan biztosítja a kapcsolatügyeleti szolgáltatást, a készenléti szolgálatot, szükség esetén mediációt, jogi tanácsadást, pszichológiai segítségnyújtást, utcai szociális munkát.
A tanácskozásra megtelt a városháza nagyterme
- Járási szinten a beérkező jelzések száma a 2016-os évben 805 volt. A jelzések száma emelkedő tendenciát mutat, ennek ellenére még nem fedi le a kialakult valós problémahelyzeteket. A családsegítők és esetmenedzserek egyaránt egyre összetettebb, egyre bonyolultabb esetekkel találkoznak munkájuk során. A beérkezett jelzések elemzése során kitűnt, hogy a magukra maradt, segítségre szoruló idős emberek monitorozásának nagyobb teret kell kapnia. A jelzőrendszer tagjaival a kapcsolat folyamatos és együttműködő. A megtartott tájékoztatókat követően a jelzések előfordulásának száma nő, adattartalma javul. A jelzőrendszer működtetésének javítása érdekében a szolgálatok az elmúlt év során folyamatosan tartottak tájékoztató előadásokat, megbeszéléseket, az előírtnál jóval nagyobb számban. A kommunikációt nehezíti a nem egységes szakmai nyelvezet, amit már ez előzőekben kollégám is említett. Ennek leküzdése érdekében természetesen továbbra folyamatosan interaktív tájékoztatókkal próbálunk segíteni, azonban elengedhetetlenül fontos, hogy az érvényes, mindenkire kötelezően vonatkozó szakmai protokollokat minden szakterület minden dolgozója elolvassa, ismerje, s azok szükség esetén bármikor kéznél legyenek. Ahhoz, hogy a szociális háló hatékonyabban tudjon működni, bőven akad még teendőnk – tette hozzá a központ vezetője.
A tanácskozáson Maródiné Győrfy Viktória, Földi Anikó és Császárné Mihály Julianna a Család – és Gyermekjóléti Szolgálatok munkájáról és az észlelő- és jelzőrendszerek 2016. évi tapasztalatairól számoltak be a megjelenteknek.
Az ülést Menich Nóra projekt koordinátor, az UNICEF magyarországi munkájáról szóló beszámolója és az Ébresztő-óra iskolai program bemutatása című előadása zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!