Lemondott Horváth Adrián - Új elnököt választ a Pápai Művelődéstörténeti Társaság


2017-02-23 20:18:24  | cikk: ha  | 


Lemondott Horváth  Adrián - Új elnököt választ a Pápai Művelődéstörténeti Társaság főképe

Ma délután tartotta éves közgyűlését a Pápai Művelődéstörténeti Társaság. A pénzügyi beszámoló mellett Horváth Adrián elnök értékelte a tavalyi esztendőt. Mint mondta, mozgalmas év volt a 2016-os a közösség számára, hisz egyrészt elindították a pápai helyi értéktár elemeit bemutató sorozatukat, másrészt a Pápai Kaszinó egykori hagyományát is felelvenítették.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság egyik felvállalt feladata a helyi értékek felkutatása, bemutatása. Az első ilyen tematikus alkalmukat tavaly áprilisban a Városháza aulájában tartották, ahol a pápai fúvószene történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők Horváth Adrián akkor megjelent könyve kapcsán. Az áprilisi alkalmon Baloghné Uracs Marianna, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke köszöntötte a vendégeket, majd dr. Hermann István, a helyi értéktár bizottságának elnöke ismertette az addig számba vett pápai értékeket. Ezek között ott van Pápa Város Fúvószenekara is, melynek történetét a karnagy, Horváth Adrián dolgozta fel. Ezt követte még a Kékfestő Múzeum bemutatása, de még sok helyi érték vár az újrafelfedezésre, a nagyobb nyilvánosságra, ez az idei év feladata lesz, mondta Horváth Adrián.

A társaság a JMSZK-ban tartotta közgyűlését

Pápán mindig jelentős szerepet játszottak a civil szervezetek, egyesületek, amelyek közül az egyik legrégebbi a Kaszinó volt, mely a helytörténeti irodalom szerint 1834-ben alakult meg alapszabályszerűen a városban, a pápai és vármegyei elitből kerültek ki a tagok. Száz fővel indult a közösség, melynek fennmaradt vendégkönyve azt bizonyítja, hogy az 1944-ig működő csoport kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett, neves művészek, tudósok tartottak itt előadást. Pápát, mint kulturált európai kisvárost vetítik elénk a dokumentumok. Ezt a hagyományt szeretné továbbvinni a Pápai Művelődéstörténeti Társaság: egy olyan kört létrehozni, ahol a kulturális élet, az értékek, a hagyományok iránt nyitott pápaiak és környékbeliek gyűlnek össze és nem csupán beszélgetnek, hanem tesznek is a közért. Volt több ilyen alkalom is 2016-ban, az első találkozót egy '56-os tematikájú és egy utazási élményeket felidéző találkozó követte.

A közgyűlésen Horváth Adrián megköszönte a társaság bizalmát, de sajnos elfoglaltságai miatt nem tudja tovább vállalni az elnöki tisztséget. A Refiben tanít, mellette Pápa Város Fúvószenekarának karnagya, s mint mondta, szeretné megpályázni a Bartók Béla Zeneiskola igazgatói posztját, valamint jelentkezett Debrecenbe egy karmesteri mesterképzésre, így arra is készülnie kell. Természetesen továbbra is a Pápai Művelődéstörténeti Társaság tagja marad, s vállalta a közösség honlapjának kezelését is. Horváth Adrián lemondását sajnálattal vette tudomásul a tagság, helyére új elnököt tisztújító közgyűlésen választanak majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!