Emléksétát tettek a márciusi vetélkedő kapcsán a városbarátok és a diákok


2017-02-22 18:16:42  | cikk: Babos Petra  | 


Emléksétát tettek a márciusi vetélkedő kapcsán a városbarátok és a diákok főképe
Az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet a Kossuth-Emlékprojekt részeként március idusára egy városi, középiskolás vetélkedőt szervez. Ennek kapcsán a városbarátok emléksétára invitálták a résztvevő csapatokat, melynek keretében a pápai Alsóvárosi köztemetőt, majd a belváros Petőfi-Kossuth emlékhelyeit keresték fel. A séta során meglátogatták a jelesebb '48/49-es vonatkozású nyughelyeket, a 2017-ben évfordulós honvédsíroknál pedig egy-egy emlékszalagot, mécsest, piros-fehér-zöld zászlót helyeztek el a csapatok Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, a Kossuth-Emlékprojekt főszervezője, valamint Váminé Molnár Emma könyvtáros vezetésével, akik egy-egy sírnál ismertették az egykori jeles városi személyiségek életpályáját.
Tisztelegtek a 210 éve született Bocsor István professzor, '48-as nemzetőr és országgyűlési képviselő síremlékénél. Szintén 210 éve született Tarczy Lajos, '48-as nemzetőr, a pápai kollégium másik jeles személyisége, Petőfi pápai patrónusa. Az emlékszalaggal ellátott síremlékjelek sorában a harmadik jeles pápai tanáregyéniség, a 135 esztendeje elhunyt Vály Ferenc főgimnáziumi tanár, '48-as nemzetőrkapitány volt. Vály professzor a híres író, Jókai Mór sógora volt. A Vály-sír szomszédságában fekvő Tóth Dániel sírját sem feledhették ki a sorból a séta résztvevői, hiszen a 185 éve született honvéd főhadnagy '48-as gyermekhonvéd volt. 190 éve született Szilágyi József, egykori főgimnáziumi igazgató, '48-as honvéd főhadnagy. 120 éve hunyt el Somody József nemzetőr, honvéd főhadnagy. A 110 éve elhunyt hajdani jeles pápai jogász, Eöri Szabó Sándor nemzetőr nyughelye sem maradhatott ki a sorból, hiszen ő is részt vett a Dráva-vonal védelmében. A 125 éve elhunyt Szőllősi Miklós '48-as nemzetőr káplár, honvéd szintén 28 éves volt, amikor 1848-ban Kossuth zászlói alá állt, és ő is ott küzdött a Dráva-vonal védelmében. A 110 éve elhunyt Osváld Dániel Pápa város polgármestere volt. 1848-ban - 29 évesen - állt nemzetőrnek, és az elsők között volt ő is, aki részt vett a Dráva-vonal védelmében vívott küzdelemben. Az 1880-as, '90-es években lett Pápa első számú embere. A 2017-ben évfordulós pápai '48-asok, - a pápai Alsóvárosi köztemetőben nyugvó '48-asok sorában a sétán résztvevők fejet hajtottak a 90 éve elhunyt Kis Ernő egykori főgimnáziumi igazgató, Pápa első helytörténésze, a '48/49-es pápai hagyományok legfőbb ápolójának emléke előtt is.
A temetői sétát követően a városi Petőfi-emlékhelyeket is felkeresték, hiszen 175 évvel ezelőtt, 1842-ben lett Petrovicsból Pápán Petőfi. Ekkor vette fel a Petőfi-nevet, s ekkor jelent meg nyomtatásban első verse, A borozó is, amit szintén pápai diákként írt.
A séta folyamán a vetélkedőn résztvevő diákok ellátogattak a Gyurátz Ferenc utcai első, a Barát utcai második és a Petőfi utcai - Ó-kollégium melletti harmadik Petőfi-lakhelyekhez, útközben megtekintették a 15 éve a Kossuth utcán, az áruház szomszédságában Kossuth Lajos, Pápa város díszpolgára születésének 200. évfordulóján felavatott Kossuth-portrészobrot, a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászművész alkotását, melyet szintén egy nemzeti szalaggal kötöttek át. A pápai Ferences templommal szemközti egykori Petőfi lakhelynél egy nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút is elhelyeztek a sétán résztvevők, ahol elhangzott, a jövőben érdemes lenne, a helyet egy emléktáblával megjelölni, hiszen ez még eddig jelöletlen, sokan nem is tudják, hogy ott is lakott Petőfi unokatestvérével, Orlai Petrich Somával. S Orlainak pedig egyáltalán sincs semmi emlékjele Pápán.
Kerecsényi Zoltántól megtudtuk, a vetélkedőre 6 pápai középiskolai csapat jelentkezett, összesen 18 diák részvételével. A vetélkedőt 2017. március 13-án rendezi meg az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében, Áldozó Tamás Polgármester fővédnökségével. A vetélkedő zsűrijének elnöke dr. Nagy-L. István, városi múzeumigazgató lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!