Előadás diákoknak a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából


2017-02-21 21:30:58  | cikk: HuHa  | 


Előadás diákoknak a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából főképe
Áldozatvédelmi hetet hirdetett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság erre a hétre annak apropóján, hogy február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja. A emléknapot Európa számos országában megtartják 1993 óta, eredete 1990-ből származik, az Európa Tanács ugyanis 1990. február 22-én tette közzé az áldozatvédelmi chartát.

A Pápai Rendőrkapitányság a megyei felhívásnak eleget téve ezen a héten különböző programokkal figyelmeztet a bűncselekmények megelőzésének lehetőségeire. Ma délelőtt a Szent István Római Katolikus Általános Iskolába látogatott el Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, hogy a felső tagozatosokkal beszélgessen a bűncselekményekről és azok megelőzési lehetőségeiről. Mint mondta az áldozatvédelmi héten a legveszélyeztetettebb korosztályokat próbálják elérni, ők pedig a 18 éven aluliak és a 60 év felettiek.
-A fiatalok és az idősek azok, akik gyakrabban válhatnak bűncselekmények áldozatává és a társadalom számára is az a legfelháborítóbb, ha gyermekkel vagy védtelen idős emberrel szemben követnek el jogsértést – fogalmazott a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

A katolikus iskola diákjai éedeklődéssel hallgatták az jótanácsokat

A diákoknak tartott előadáson főként a vagyon elleni bűncselekmények kerültek szóba, hiszen hazánkban ez a leggyakoribb bűncselekménytípus és a fiatalok esetében is az a legjellemzőbb, hogy valamilyen értéktárgyuktól szabadítják meg őket az elkövetők. Az iskolás fiatalok egyre több értéket hordanak magukkal, a tizenéveseknek értékes telefonjuk van és ezt az iskolába is magukkal viszik, több esetben kell pénzt vinni az iskolába és a lányok szívesen hordanak ékszereket is. Mindez veszélyforrást jelenthet.
-Meg kell tanítani a fiataloknak, ha értékeket visznek magukkal az iskolába, azokra nagyon kell ügyelni, nem szabad magukra hagyni. Tornaórán például megbízható személyre kell bízni őket, ha pedig tömegközlekedési eszközön utaznak, a táskájukban ne a külső zsebekben tartsák az értéktárgyakat – sorolta a legfontosabb szabályokat az előadó. Császárné Elek Veronika hozzátette, aki több értékkel jár az iskolába, nagyobb veszélynek van kitéve.


Az előadást egy kisfilm tette még szemléletesebbé

A vagyonvédelmi jótanácsok mellett az otthon védelméről szó esett az előadáson, hiszen sok gyermek reggel utoljára hagyja el a lakást, vagy ő érkezik először haza és hosszabb időt egyedül tölt az otthonában.
-Mindig felhívom a figyelmet arra, hogy az ajtót zárják be maguk után, de ne maradjon nyitva egy ablak sem, ha üresen hagyják az otthonukat. Ugyanilyen fontos az is, ha hazaérkeznek, szintén zárják be az ajtót, hiszen akár besurranás áldozatává is válhatnak. Ugyancsak lényeges szabály, hogy idegent automatikusan ne engedjenek be otthonukba, előbb győződjenek meg arról, hogy ki kér bebocsátást, és ha az nem ismerős, nem rokon, ne engedjék be – figyelmeztetett az előadó. A foglalkozáson szó esett az internetes bűncselekményekről is, mely szintén sok veszélyt jelenthet a diákok számára.

A pápai Rendőrkapitányság tapasztalatai szerint egyébként a fiatalok leginkább vagyon elleni bűncselekmények áldozataivá válnak, nemcsak az iskolában, de a közterületeken, tömegközlekedési eszközökön is ellophatják értékeiket, de olyan is előfordult, hogy idősebb diákok megszólítottak náluknál fiatalabb gyermekeket és a telefonjukat követelték tőlük vagy akár erőszakkal el is vették tőlük az értékeiket, vagyis, rablás áldozatává váltak.
-Ezek az előadások azt a célt szolgálják, hogy a diákok legyenek figyelemmel értékeikre, tanulják meg, hogyan kell rájuk vigyázni, éppen ezért az életkoruknak megfelelő, hasznos gyakorlati tanácsokat adunk nekik, amivel elkerülhetik, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak – összegezte Császárné Elek Veronika.

A katolikus iskola 7. B osztályos tanulója, Farkasdi Ármin nagyon hasznosnak találta a foglalkozást. Mint mondta, ezentúl jobban ügyel az értékeire, telefonját a táskája belső zsebében hordja, és figyel arra, hogy ne hagyja őrizetlenül a holmiját. A fiúval egyébként még nem történt ilyen bűncselekmény és társaitól sem hallott ilyesmiről.

Farkasdi Ármin sok fontos dolgot megtanult értékei védelméről

A Pápai Rendőrkapitányság nemcsak a katolikus iskolát kereste fel a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából, az illetékességi terület több általános és középiskolájában is tartanak előadást ezen a héten, és minél több idős emberhez is igyekeznek eljutni vagyonvédelmi tanácsaikkal. Számukra a nyugdíjas klubokban tartanak előadást, de néhány vidéki településen a polgárőrök, falugondnokok, házigondozók közreműködésével személyes látogatásokat is tesznek és otthonukban hívják fel az időskorúak figyelmét a vagyonvédelem alapvető szabályaira – tudtuk meg a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójától.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!