Hangállam, ahol a Csendkirály az úr


2017-02-20 22:23:17  | cikk: ha  | 


Hangállam, ahol a Csendkirály az úr főképe

10 éves a Trainingspot Társulat. 2007-ben alakult, egy felvidéki táborban ismerték meg egymást az alapító tagok, drámapedagógusok és színházzal foglalkozó emberek, akik életre hívták a csapatot. Először tréningeket szerveztek, aztán eőadást, előadásokat is létrehoztak, ezek az előadások fesztiválokat nyertek. A Trainingspot Társulat bemutatóiban mindig nagy hangsúlyt kap a zene, hisz az egyik vezető Pap Gábor kreatív-zene tanár, zeneszerző. A másik lényges elem a mozgás - Benkő Ágnes mozgástanár, színész irányításával. Tehát a Trainingspot Társulat = színház, élőzene, mozgás, kollektív alkotómunka.

Az előadás kipróbált dramatikus zenei gyakorlatokon alapul

A társulat most Pápán játszik. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Orlai bérlet II.-jében az Eszter hangját, ez már tavaly is láthatták a pápai fiatalok, a Tarczy bérletben pedig a Hangállamot mutatják be. Hangállam olyan állam, ahol a hangok a létezés alapjai, olyanok, mint a levegő, nem csupán emberi eszközök a világban való eligazodásra. Hogyan jutunk oda? Felkelünk egy átlagos reggelen, tűrjük és viseljük az arcunkba lihegő tömeget és a fülünkbe szünet érkező ingereket, majd egy autó elé lépünk. Jönnek a mentők, akiknek kötelességük, hogy ebben a világban tartsanak - mi pedig közben megérkezünk Hangállam kapujába.
 TIE - azaz tantermi színház az előadás

A furcsa világba bejutni csak a megtisztulás után lehet, ki kell adnunk magunkból a bennrekedt, ki nem mondott szavakat és hangokat, hogy készen álljunk a belépésre. S ha már bent vagyunk, igazodnunk kell a szabályokhoz.Hangállam olyan állam, ahol többet ér a szónál egy félmosoly, az összenézés, a Csendkirály az úr, a börtönbüntetés nem más, mint ugyanannak a zenedarabnak a hallgatása - életfogytig. S miért jár börtön? Az éneklésért. A zenehallgatásért. Mert Hangállamban a csend az úr. Van Hangtudomány Intézet, és központi oktatás is – ahol a társadalmilag káros érzelmek és a zene elfojtását „oktatják” – jó hangállampolgárokat idomítanak. A zene tilos, mert túlságosan felszabadít.

A nézők résztvevői is az előadásnak

A Trainingspot Társulat komplex színházi-nevelési tantermi előadásában a nézők egyben résztvevők is. Nemcsak jelen vannak, de fontos a véleményük. Közösen írják ki Csendkirály palotájának falára, hogy mik Hangállam pozítívumai, de arról is beszélnek a végén, hogy vajon élnének-e Hangállamban. A diákok többsége a hétfői előadáson elutasította az autokrata államot, ahogy az egyik fiatal fogalmazott: számára Hangállam királynője a zene.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!