Élménybeszámoló az El Camino-i útról


2017-02-18 16:16:08  | cikk: Babos Petra  | 


Élménybeszámoló az El Camino-i útról főképe
Krahulcsán János 2010-ben, hetvenedik életévében járta meg a spanyolországi El Camino zarándokutat. Egyedül vágott neki a több mint 800 kilométeres útnak, amelyet gyalog, 28 nap alatt tett meg. Úti élményeiről több helyen tartott már előadást, legutóbb a Jókai Mór Városi Könyvtárban mesélt a nem mindennapi élményeiről.
2010. augusztus 25-től szeptember 28-ig volt Spanyolországban. 28 nap alatt tette meg a 800 kilométert, a többi időt Finisterrában, illetve Santiagoban töltötte városnézésével. Mint mondta, ő nem vallási okokból járta végi az utat, hanem kulturális és sport célból.
-70 évesen is érdekelnek a kihívások és a kalandok. Szerettem volna magam kipróbálni, mivel kedvelem az extrém sportokat. Az ötletet a megyei napilapban megjelent újságcikk adta, mi szerint egy 68 éves ember nekivágott az El Caminonak. Akkor úgy gondoltam, megpróbálom én is. Az utat egyedül és végig gyalog tettem meg, egy részét, 35 kilométert sikerült mezítláb, de aztán a sziklákon elkopott a talpam és strandpapucsban nyomtam le 250 kilométert, annak átlyukadása után vettem egy túraszandált, amivel a maradék 500 kilométert végigsétáltam - mondta Krahulcsán János, aki hozzáfűzte, szerencsére sose volt vízhólyag a lábán. A tizenhat kilogrammos hátizsákját végig a hátán cipelte.
A hosszú út során sokat gyönyörködött a tájban, fényképezett, s élvezte a túrát.
Krahulcsán János elmesélt egy csodát is, amit történt vele.
- A túrám vége felé közeledve 1500 méterről kellett 500-re lejönni, több, mint 20 kilométeren át. Nagyon szűk, erdei ösvényen kellett lejönnöm, ami kavicsos volt, kénytelen voltam sportcipőt húzni. A többhetes, mindennapos gyaloglás, meg a kánikulai meleg miatt is a cipő szűk lett, nyomta a lábujjaimat. Estére bedagadt a bokám, sántikáltam. Amikor a zarándokszállásig eljutottam, sajnos meglepetés ért, mert a szállás tatarozás miatt zárva volt. Tovább kellett mennem, szerencsére csak másfél kilométert, a következő lehetőségig. Korábban érkeztem, mint ahogy a szállások kinyitnak, ezért leültem a közelben lévő padra, amely mellett közvetlenül csordogált egy hideg vizű patak. A lábaimat belelógattam, a padon elnyúltam és elaludtam. Teljesen lehűlt a lábam. Másnap reggel arra ébredtem, hogy meggyógyultak a lábaim, nem fájnak, a bokadaganat is leapadt. Végig úgy éreztem, hogy valaki terelgeti, irányítja az utamat – fűzte hozzá az előadó.
Krahulcsán Jánostól megtudtuk, amióta végigjárta az El Camino-t, nincs olyan hét, hogy ne gondolna vissza rá. A fizikai fájdalmak ellenére minden percét élvezte, igazán szabadnak érezte magát.
Végül elárulta, 2021-ben szeretne újra végigsétálni, s nosztalgiázni az úton, mivel akkor lesz ismét szent év.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!