"...testvéred minden magyar..." - Wass Albert-felolvasóest


2017-02-17 20:32:54  | cikk: ha  | 


"...testvéred minden magyar..." - Wass Albert-felolvasóest főképe

A székely és a magyar Himnusz hangjaival kezdődött a Wass Albert tiszteletére szervezett felolvasóest. A szépirodalom és az erdélyi író tisztelői az Esti Kornél Kávéházban találkoztak, mely már hetedik alkalommal adott otthont a kulturális eseménynek. A Hét Csillag Egyesület szervezésében megvalósuló felolvasóest csatlakozott a Wass Albert Felolvasómaraton programsorozatához, mely kezdeményezés Debrecenből indult. A rendezvényhez többtucat település csatlakozott – köztük Pápa is – így a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjain egyszerre csendültek fel Wass Albert gondolatai.


Köszöntőt dr. Áldozó Tamás polgármester mondott, aki tiszteletét fejezte ki a szervezőknek és mindazoknak, akik részt vesznek a felolvasóesten. Mint mondta, Pintér Péter kezdeményezése példaértékű, éppúgy, mint a résztvevők lelkesedése, elkötelezettsége. A programon jelen volt Bartha József református lelkész, a Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke. Bartha József örömét fejezte ki a program szervezőinek és a felolvasóknak, hiszen – ahogy mondta – mindig nagy boldogság számára látni és hallani, hogy Wass Albert alakja, irodalmi hagyatéka ilyen erősen él tovább. A református lelkész az elnöksége alatt működő Czegei Wass Albert Alapítványról is beszélt. Az alapítvány 2001 óta működteti a holtmarosi Tulipán Gyerekotthont. Pápára különösen nagy szeretettel jön, hisz a helyi református gyülekezet évek óta támogatja a holtmarosi gyermekotthont, nagyon sok jóbarát várja itt az erdélyi vendégeket. Bartha Józsefet dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte.


A rendezvény célja, hogy Wass Albert munkásságát, szellemiségét bemutassák, mondta Pintér Péter szervező, aki hozzátette, hogy a felolvasóest minden korosztály számára sokat adhat. A pápai rendezvény különlegessége, hogy a versek, regény- és novallarészletek folyamát zenei és táncos betétek színesítik. Ezúttal is fellépett az Allegro AMI Sindő népzenekara, a Tánc-Lánc AMI gyermektáncosai, citerázott Milinszki Emma és Feczkó Csongor, valamint zenélt Orgona László, Piller Ádám és Piller Károly. A versolvasók közt ott voltak a város ismert szavalói, így például Gosztola István, Kincses László és Nagy Imre is. Nagy Imre kérdésünkre elmondta, hogy először a szervezők meghívására vett részt a rendezvényen, de aztán visszatérő vendég lett, mert megszerette az est hangulatát. Sokat adtak számára Wass Albert gondolatai, s szerinte lehet vitatkozni életrajzán, tettein, de azon nem, hogy az irodalomban jelentőset alkotott.

 Az idei felolvasóesten több mint negyven vers, novella- vagy regényrészlet, dal és zenedarab hangzott el. - A lélek attól nemesedik, ha érzi, megtapasztalja, hogy mi minden van a világban, s az elhangzott gondolatok minden résztvevőt megérintettek, mondta a szervező.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!