Előadás a szobatisztaságról a gyermek egészségügyi sorozatban


2017-02-17 16:31:11  | cikk: pi-pa  | 


Előadás a szobatisztaságról a gyermek egészségügyi sorozatban főképe
A szobatisztaság és az ágytisztaság volt a témája a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess! elnevezésű előadássorozata februári alkalmának. A tegnap délután, a Napsugár bölcsődében megrendezett előadáson dr. Lőrincz Matild gyermekorvos, a sorozat állandó előadója felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a szobatisztaság és az ágytisztaság nem a szülők által kialakítható dolgok, kialakulásuk a gyermek életkori sajátosságaitól, fejlődésének ütemétől függ és semmi esetre sem sürgethető.
A szobatisztasággal kapcsolatban elhangzott, a vizelet ürítés szabályozása könnyebben kialakul a gyermekeknél, mint a széklet ürítésének szabályozása, azonban két éves kor alatt még nem érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel. Vannak gyermekek, akik szoronganak a bilitől, vagy félnek a WC-től. Ezekkel a szorongásokkal mindenképpen foglalkozni kell, fel lehet oldani a félelmet a témához kapcsolódó, szülők által kitalált mesékkel, és attól sem kell félni, hogy a gyermek megfigyelje ezen tevékenységek közben a szüleit, hiszen így láthatja, hogy természetes dologról van szó, mely mindenki életének velejárója.
Vannak gyermekek, akik a nem hajlandóak addig elvégezni a dolgukat, amíg a szülők vissza nem adják rájuk a pelenkát, és olyan kicsik is, akik elbújnak az ajtó, vagy az ágy mögé addig, amíg nem végeznek. Nem szabad őket sürgetni, vagy megszidni, ahogy nem szabad megbüntetni azokat a gyermekeket sem, akik egy ideig már szobatiszták voltak, majd újra megtörténik náluk a „baleset”. Ugyanakkor túlzottan jutalmazni sem szabad azokat az alkalmakat, amikor a gyermek sikeresen produkál a bilibe. Jó módszer lehet, hogy egy naptárban piros pontokkal jelzik a sikeres alkalmakat, és a dicséret is fontos, azok a gyerekek azonban, akik nagy ajándékokat kapnak egy-egy alkalom után, hatalmas kudarcként élhetik meg azokat az eseteket, amikor nem érik el idejében a bilit.
Az ágytisztaság lényegesen később, sok esetben csak ötéves korban alakul ki. Azoknál a gyermekeknél, akik ennél idősebb korban még rendszeresen ágyba vizelnek, mindenképpen meg kell keresni az okokat, melyek közt szerepelhetnek lelki tényezők, de az enyhébb, hormonpótlással orvosolható betegségek mellett komolyabb betegségek is állhatnak a háttérben.
Az előadó a témához kapcsolódóan felhívta a szülők figyelmét arra is, hogy már kicsi korban meg kell tanítani a gyermekeknek az intim tisztálkodás alapjait.
Dr. Lőrincz Matild a sorozat hagyományaihoz hűen az előadás végén a hallgatóság kérdéseire válaszolt.
Az előadássorozat márciusban folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!