Isten iránti szerelemből lettem pap - Aradi László atya előadása


2017-02-16 14:45:34  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Isten iránti szerelemből lettem pap - Aradi László atya előadása főképe
A tőle megszokott vidám, közvetlen hangon, régi kedves ismerősként köszöntötte hallgatóságát tegnap este Aradi László atya a Szent Benedek Plébánia Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadássorozatának februári alkalmán. Előadásának címe A papok titkos élete volt.
László atya hangsúlyozta, nem vendégként érkezett Pápára, hiszen pappá szentelését követően egy éven át a Fő téri plébánián, a Kálvárián és a Ferences templomban szolgált. Ez az egy év és az emlékek mindig ide kötik a szívét. Mindig örömmel jön az ismerős helyre és örömmel látja az ismerős arcokat.
Az előadás címével kapcsolatban úgy fogalmazott, kissé talán provokatív cím, melyet figyelemfelkeltőnek szánt. Mint mondta, az, hogy a papok itt élnek köztünk, sokszor magától értetődőnek tűnik. A papok életének jelentős része azonban nem a hívek szeme előtt zajlik. A pap hivatása arról szól, hogy nem csak akkor pap, amikor a templomban, emberek között van, hanem élete egészében Jézus Krisztust kell képviselnie. –Én akkor is pap vagyok, amikor otthon vagyok, amikor magányban vagyok, amikor a barátaimmal vagyok. Ez az az oldala az életünknek, ami kicsit talán titkos. Ez azonban nem igazi titok, inkább csak egyfajta rejtettség, amire nekünk is szükségünk van. Nekünk is szükségünk van pihenésre, szükségünk van a barátaink társaságára, arra, hogy feltöltődjünk, szórakozzuk. És persze van az életünknek egy olyan része is, ami csak Isten jelenlétében zajlik, az imádságban, az elmélyedésben. Ez is egyfajta titkos élet, amit a hívek nem láthatnak, de azért, jó, ha tudnak róla, hogy ez is létezik. – mondta Aradi László.

Aradi László atya előadására megtelt a Szent Benedek templom

A tókerti templomot megtöltő hallgatóság érdeklődéssel hallgatta László atya papi hivatással kapcsolatos szavait, a papszentelés előtti időszakról és a papszentelés szertartásáról felelevenített emlékeit. Mint mondta, a pap a szenteléssel hatalmat kap a szolgálatra, ami szinte felfoghatatlanul csodálatos dolog. Ő maga hálás azért az egy évért, amit szentelése után Pápán tölthetett. Különösen hálás dr. Mail József apát-plébánosnak, aki türelemmel és szelíd elnézéssel tanította őt.
Aradi László az előadás során a papszentelés szertartásából vett idézet, a szentelendő pap számára feltett kérdések alapján, részletesen számolt be a papi élet valamennyi területéről. Úgy fogalmazott, ő Isten iránti szerelemből lett pap és ezt szeretné továbbadni a híveknek, a gondjaira bízott nyájnak. Szólt arról is, hogy milyen fontos egy pap életében a Szentlélek vezetése, és, hogy ő maga, saját életében, munkája során hogyan tapasztalja meg ezt az iránymutatást. Lényeges, hogy egy pap híd az Isten és az emberek között, azonban azt is látniuk kell a híveknek, hogy egy pap is lehet fáradt, és egy pap is lehet beteg. Arra kérte a híveket, figyeljenek oda papjaikra, vegyék észre, ha problémáik vannak, mert egy kedves, érdeklődő kérdés a hogyléte felől, egy papnak is sokat jelent.
László atya nem kerülte el a cölibátus kérdését sem. Hangsúlyozta, a papokat nem kell sajnálni ezért, hiszen önként vállalták a cölibátust, méghozzá nem halálukig, hanem mindörökre.
Aradi László előadásának végén Római tanulmányaival és jelenlegi feladataival kapcsolatos kérdésekre válaszolt.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!