Változik a szelektív hulladékgyűjtés rendje


2017-02-15 21:00:14  | cikk: HuHa  | 


Változik a szelektív hulladékgyűjtés rendje főképe
Március végéig a szelektív hulladékgyűjtő szigetek közel fele megszűnik, ugyanakkor a megmaradó szigeteken több lesz a gyűjtőedény. A cél, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés ingyenes szolgáltatását igénybe vevők száma a városban és csökkenjen az illegális szemétlerakás, mely a szelektív gyűjtőszigetek környékének jellemző mellékterméke. A változásokról Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője tájékoztatta hírportálunkat.

Mint mondta, a szelektív szigetek átszervezésével a családi házas övezetekben kevesebb helyen lehet majd a közterületen elhelyezett gyűjtőkbe dobni a hulladékot, a lakótelepeken, társasházi környezetben azonban növekszik a kihelyezett edények száma.
-52-ről 30-ra csökken a gyűjtőszigetek száma, a szelektív gyűjtőedényeké azonban nem változik, hiszen csak áthelyezzük őket. A lakótelepi környezetben a tapasztalatok szerint kevés volt a gyűjtőedény, ezzel ez a probléma megszűnik, a családi házas övezetekben pedig lehetőséget biztosítunk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatására, így továbbra is lesz mindenkinek lehetősége az otthonában keletkezett hulladék szelektív gyűjtésére.

Az Anna téren marad a gyűjtősziget

Az ügyvezető hozzátette, a döntést az önkormányzat kezdeményezésére, a városvezetéssel egyeztetve hozták meg a gyűjtőszigetek számának csökkentéséről, melyek a jövőben elsősorban a lakótelepek, társasházak környékére tömörülnek, de a családi házas városrészeken is hagynak meg belőlük.
-A másik oka a változásnak az a sajnálatos jelenség, hogy a szelektív gyűjtőszigetek magukhoz vonzották az illegális hulladéklerakást. A szigetek átszervezésével az önkormányzattal együtt pozitív változást várunk e téren, a város ugyanis arra készül, hogy a megmaradó gyűjtőszigeteket kamerás megfigyelőrendszerrel látja el, ami visszatartó erő lehet az illegális szemetelők számára és felelősségre vonásukat is maga után vonhatja.

A mézeskalács utcában megszűnik a gyűjtősziget, s vele együtt talán az illegális szemétlerakás is

A szelektív hulladékgyűjtés rendszerében bevezetendő változás fontos célja, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív gyűjtésben résztvevő háztartások száma ott, ahol erre fizikailag van lehetőség, ez a gyűjtési módszer ugyanis sok előnnyel jár, mind az ingatlanhasználók, mind a szolgáltató számára – fejtette ki Mészáros Csaba. A lakosok számára díjmentesen elérhető szolgáltatás sokkal kényelmesebb, hiszen saját otthonukban gyűjthetik szelektíven a szemetet és nem kell azt sehová sem elvinniük. A Közszolg által biztosított hulladékgyűjtőkbe papír csomagolóanyagokat, hirdetőújságokat, műanyag csomagolási hulladékokat (PET palackok, fóliák, zacskók, tetra pack dobozok) és fém üdítős, sörös dobozokat lehet gyűjteni, az edényeket pedig havonta üríti a szolgáltató.
-Üzemeltetési szempontból azért előnyösebb a házi szelektív hulladékgyűjtés, mert onnan sokkal tisztábban érkezik be a hulladék. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb százalékban tartalmaznak ezek a gyűjtőedények valóban abba való szemetet, mint a közterületekre kihelyezett gyűjtők.
Az eddigi tapasztalatok szerint lassan emelkedik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést igénylők száma, sokan a kisebb edényről már áttértek a 240 literes gyűjtőedény használatára, a mostani változással pedig azt szeretnék elérni, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Sárga (120 literes) és kék (240 literes) házhoz menő szeletív gyűjtőedényt igényelhetnek a lakosok

Mészáros Csaba arról is szólt, hogy hamarosan újra megkezdődnek a Közszolg további ingyenes szolgáltatásai, így márciustól (a tervek szerint 11-től) kéthetente szombat délelőtt ismét nyitva lesz a hulladékudvar, áprilisban pedig megkezdődik a lomhulladék gyűjtés a korábbi években kialakított rend szerint. A szolgáltatást igénybejelentés alapján nyújtja a Közszolg, a lomhulladékot az ingatlanról szállítják el.

A tavasszal újrainduló szolgáltatásokkal és a szelektív gyűjtőszigetek áthelyezésével kapcsolatos információk a Pápai Hírlap február 11-én megjelent számában részletesen olvashatók, és megtalálhatók a Közszolg Kft. honlapján is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!