A pápaiak teljesítménye nem pangás, inkább becsületes helytállás - dr. Áldozó Tamás sajtótájékoztatója


2017-02-14 19:24:28  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


A pápaiak teljesítménye nem pangás, inkább becsületes helytállás - dr. Áldozó Tamás sajtótájékoztatója főképe
Jobbikos és MSZP-s képviselők elmúlt napokban a város 2017-es költségvetésével kapcsolatban tett nyilatkozataira reagálva tartott sajtótájékoztatót ma délután a Városházán dr. Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatóin elhangzottak mindenképpen választ kívánnak.
„Grőber Attila 2016 novembere óta heroikus küzdelembe kezdett a város költségvetésének számaival. Különböző időpontokban tartott sajtótájékoztatóin eltérő mértékű költségvetési lyukakat vélt felfedezni - november 3-án 280 millió Ft-ot, november 28-án 358 millió Ft-ot -, az önkormányzat fizetésképtelenségét vizionálta, továbbá azt, hogy az adóbevételek nem folynak be, mert azokat túlterveztük.” – emlékeztetett a polgármester, majd hangsúlyozta, a 2016. évi költségvetés lyuk nélkül teljesült, az önkormányzatnál szó sem volt fizetésképtelenségről, a várt adóbevételek – a gondos és körültekintő tervezésnek köszönhetően – közel 99 százalékban teljesültek. Grőber Attila novemberi ügybuzgalma tehát nem volt több, mint idejében lelepleződött pánikkeltési kísérlet.
Az MSZP helyi elnökének elmúlt heti sajtótájékoztatója kapcsán dr. Áldozó Tamás a következőket mondta: „Grőber Attila képviselő úr mindebből nem vonta le a tanulságokat, február 7-én egyebek mellett azt a kijelentést tette, hogy a város költségvetése erre az évre 306 millió Ft értékű fejlesztést tesz lehetővé. Képviselő úr a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke egyben, ezért röstellem magam, hogy nekem kell felhívnom a figyelmét arra, hogy amint tévedett az előző évi költségvetés teljesülésében, most téved a költségvetés tartalmát illetően is. Magyarán: nem ismeri azt az előterjesztést, amiről bizottsági és képviselő-testületi ülésen több alkalommal is tárgyalt és szavazott.” A polgármester rámutatott, a város 2017-es költségvetése 1 milliárd 338 millió 544 ezer forint fejlesztést tesz lehetővé.
A városvezető reagált Grőber Attila azon kijelentésére is, mely szerint az önkormányzat és a kormányzat közti forráselosztás igazságtalan és az önkormányzatiságot veszélyezteti. Rámutatott, a forráselosztás valóban lehetne az önkormányzatok szempontjából bőkezűbb, de a mai állapot még mindig összehasonlíthatatlanul előnyösebb, mint a 2002-2010 közötti időszaké volt. Akkoriban az önkormányzat fejlesztések finanszírozására, pályázatok önrészének biztosítására közel 3,4 milliárd forint hitelt kényszerült felvenni a szocialista kormányok településeket kizsákmányoló politikája miatt. Mint mondta, az ésszerű mértékű adósságállomány nem ördögtől való, de a Fidesz-kormány adósságkonszolidációja nélkül Pápa ma működésképtelen lenne. Ugyanakkor a város jelenlegi, éven túli adósságállománya 100 millió Ft.

Dr. Áldozó Tamás ellenzéki kijelentésekre reagált sajtótájékoztatóján

Dr. Áldozó Tamás ezt követően így fogalmazott: „-Grőber Attila szerint a költségvetés egyes előirányzatait nem vertük nagydobra. Eddig én úgy tudtam, hogy a város bevételeit és kiadásait a jogszabályoknak megfelelően, pontosan, az előírt rendben kell a költségvetésben szerepeltetni. Megtettük. A nagydobra verés egy ideje nem része a tájékoztatási kötelezettségnek, ám amennyiben Grőber Attila kívánja, az általa megjelölt tételeket a Korvin utcai MSZP-iroda ablaka előtt ezentúl kidoboltatjuk. Különösen furcsa a Pápai Hússal kapcsolatos üzletrész-vásárlást előhoznia, hiszen az azzal kapcsolatban megkezdett bírósági eljárást Grőber Attila maga is megszavazta, az eljárás állásáról a képviselő-testület tagjaként tájékoztatást kapott.”
Grőber Attila és Süle Zsolt hibás gazdasági döntésekről és a helyi gazdaság pangásáról szóló kijelentéseivel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, a két képviselő a 2011-es, és a 2015-ös gazdasági program előkészítése során gondolataikkal nem segítették az önkormányzat munkáját; alternatívát nem mutattak, a helyes irányt nem jelölték meg.
Dr. Áldozó Tamás elmondta, a város iparűzési adó-bevételei a 2011. évi 938 millió Ft-ról 2016-ra 1.347 millió Ft-ra nőttek úgy, hogy tavaly a Pápai Hús egy forint iparűzési adót sem fizetett, amit pangásnak nevezni elhamarkodott véleményalkotásnak tűnik. Ma Pápán teljes a foglalkoztatottság, 500 fő alatt a munkanélküliek száma, több száz üres álláshely van, mindössze 210 fő van közfoglalkoztatásban. Példátlan beruházások történtek, illetve zajlanak a helyi gazdaságban. Gyakorlatilag majd minden munkaképes korú pápai ember dolgozik, akiket a polgármester tisztel azért, mert munkájukkal nemcsak a maguk és a családjuk anyagi biztonságát teremtik meg, de munkájuk évről évre nagyobb lehetőségeket biztosít a város egésze számára is. A városvezető végül így fogalmazott: „Tisztelet illeti őket, s a teljesítményüket, a kitartásukat, a felmutatott értékteremtést – Grőber képviselő úrral ellentétben – nem minősítem pangásnak, inkább nevezném becsületes helytállásnak.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!