Az internet veszélyeiről az iskolákban


2017-02-11 18:49:15  | cikk: HuHa  | 


Az internet veszélyeiről az iskolákban főképe
A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő oktatási intézményekben tartottak előadást az iskolarendőrök az internethasználat veszélyeiről kedden. Az év második hónapjának, második hetének, második napja évek óta a biztonságosabb internet világnapja, melynek célja, hogy a világháló rejtette veszélyekre és a felelősségtudatos internethasználatra felhívja a figyelmet. A PRK rendszeresen szervez ezen a napon programot, többnyire az iskolás korosztályt megszólítva.

Császárné Elek Veronika, címzetes rendőr alezredes a Tarczy Lajos Általános Iskolában beszélgetett a hetedik és nyolcadik osztályos diákokkal a biztonságos internethasználatról. A videókkal színesített előadásban szó esett a netes ismerkedés veszélyeiről, az internetes játékokról, a felelőtlen jelszóválasztásról és más olyan témákról, melyekkel akaratlanul is internetes bűncselekmény áldozatává, vagy akár elkövetőjévé válhatnak a fiatalok.
-Bár a rendőrségi tapasztalatok szerint az internetes bűncselekmények főként a felnőtt korosztályt érintik, fontos, hogy már iskolás korban felhívjuk a figyelmet a világháló használatának veszélyeire és a biztonságos internethasználatra, hiszen a mai fiatalok nagyon sok időt töltenek netezéssel – mondta el a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes a Tarczy-iskolában tartott előadást

Mit mondta, a fiatalokban szeretnék tudatosítani azt, hogy személyes adataiknak – nevüknek, lakcímüknek, édesanyjuk nevének, telefonszámuknak, e-mail elérhetőségüknek – nincs helye az interneten, a világhálóra nem szabad feltenni, hiszen akár személyiséglopás áldozatává is válhatnak, és a felelőtlen internetezőre nézve kellemetlen üzeneteket tehetnek közzé a közösségi oldalakon. Az alezredes külön felhívta a figyelmet a fotók világhálóra való feltöltésének veszélyeire.
-A szelfizés korát éljük, a fiatalok szinte naponta töltenek fel magukról képet. A kislányok igyekeznek szépnek mutatkozni, sminkben, idősebb kort mutató frizurával fotózkodnak, de ezeket a fotókat az egész világon bárki láthatja és negatív célra is felhasználhatja.
Több ilyenre a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén is volt már példa: egy tizenéves kislány fotója például egy pedofil oldalon köszönt vissza. Ha pedig ehhez telefonszám is párosul, akkor zaklatásnak is áldozata lehet az internetező. A veszély nemcsak lányokra, hanem fiúkra is leselkedik, arról nem is beszélve, hogy egy meggondolatlanul felrakott fotó akár évek múlva a munkába állás gátja is lehet, hiszen ma már a munkaadók is figyelik az internetet.
-A felelőtlen internetes levelezés során könnyen rágalmazást vagy becsületsértést is elkövethet bárki, ha ott osztja meg valakiről a véleményét. Az internet ugyanis nagy nyilvánosság, tehát éppolyan, mintha a főtéren kiabáltuk volna szét a véleményünket. Ezzel pédául sok fiatal nincs tisztában – figyelmeztetett Császárné Elek Veronika.

A felelőtlen internetezés súlyos következményeire egy kisfilm is felhívta a figyelmet 

Az előadáson az internetes ismerkedés veszélyei is szóba kerültek. Ezzel kapcsolatban az alezredes felhívta a diákok figyelmét arra, hogy nem biztos, hogy a képen az szerepel, akinek mondja magát, de olyan is volt, hogy egy fiú egy internetes oldalon gyűjtötte áldozatait és az ismerkedés vége több esetben szexuális erőszak lett.
-A biztonságos internetezés legfontosabb szabálya a biztonságos jelszó használata, amit informatika órán megtanulnak a diákok, azt azonban sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy ezt a jelszót senkivel nem szabad megosztani – hangsúlyozta az előadó.

Palatin Amina ezentúl óvatosabb, meggondoltabb lesz

Az előadás után Palatin Amina, az iskola hetedik osztályos tanulója érdeklődésünkre úgy fogalmazott, sok fontos információt hallott a foglalkozáson. Ő ezentúl óvatosabb lesz a fotók feltöltésével, és nem írja ki a közösségi oldalakra, hogy mikor merre jár. Egyébként leginkább tanuláshoz, iskolai feladatok megoldásához használja a világhálót, de napi félórát eltölt a Facebookon is, ahol a barátaival tartja a kapcsolatot. Kellemetlen tapasztalata eddig nem volt a netezéssel kapcsolatban és társaitól sem hallott ilyet, de mostantól nagyobb odafigyeléssel használja az internetet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!