Meseillusztráció-kiállítás a Refiben


2010-04-19 21:17:14  | cikk: Babos Petra  | 


Nem mindennapi kiállítás nyílt ma délután a Református Gimnázium Kollégiumának dísztermében. Nikolausz Krisztián meseillusztrációit láthatják az érdeklődők május végéig.
A tárlat megnyitóján közreműködött az iskola néhány diákja.
Nikolausz Krisztián ünnepi megnyitóján elmondta, hogy mindig is valódi örömöt okozott számára, ha mesekönyvet vehetett a kezébe, először a könyv lelkét kereste meg.
- Minden könyvnek saját illata van. Ha kinyitok egy általam rég nem forgatott albumot vagy mesekönyvet, elfeledett élmények, hangulatok rohannak meg. Maga a cím, a történet, a kötés gondossága, a jól megválasztott minőségű papír, ez mind együtt avatja számomra nemes tárggyá a könyvet. Persze nem csak az olvasás, hanem az alkotás közben is átélem ezeket. Számomra egyfajta kegyeleti állapot. Aki illusztrációt készít, az folyamatosan egy határterületen kell, hogy egyensúlyozzon- mondta el a grafikus, festő.
- Az itt látható képek többnyire akvarellel készültek, két nagyobb csoportra különíthetőek el. Az egyik a Világvándor herceg című magyar népmese jeleneteit ábrázolja. A másik pedig a szülővárosomhoz, Várpalotához és környékéhez kötődő Mátyás-mondák kissé meseszerű feldolgozása. Ez utóbbi munkáknál a középkori miniatúrák, iniciálék részletgazdag formái, leleményei voltak fontosak számomra, melyek segítségével megpróbáltam megidézni Mátyás király korát- tette hozzá Nikolausz Krisztián
Végül pedig szavait így zárta: „Olyan művek illusztrálására vágyom, melyek lehetőséget adnak nekem arra, hogy kiéljem bennük a játék iránti szenvedélyemet. Hogy egyfajta játékra hívjam az olvasót, melyben együtt lehetünk részesei a varázslatnak.„

Képek:

nincsenek képek

Az alkotóról:
1975-ben születtem Várpalotán. Mesteremnek Mészáros Imre grafikusművészt tartom. 1994 és 1999 között a Képzőművészeti Főiskola grafikai tanszékén végeztem tanulmányaimat. Könyvek illusztrálása mellett reklámgrafikákat készítek és festek.
Régóta úgy gondolom, hogy a művészet eredendően mágikus természetű. Nem csupán az önkifejezés eszköze, hanem egyetemesebb ősképi nyelv, a szónak nem babonás értelmében: varázslat.
Nikolausz Krisztián
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!