Konferencia a generációk együttműködéséről


2017-02-09 11:20:33  | cikk: pi-pa  | 


Konferencia a generációk együttműködéséről főképe
Tízedik alkalommal rendezett szakmai konferenciát a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete. A szerda délelőtt, a JMSZK színháztermében tartott, Miénk a ház elnevezésű program központi témája a generációk összefogása, együttműködése volt.
A rendezvényen megjelenteket, köztük civil szervezetek képviselőit és középiskolás diákokat dr. Hermann István önkormányzati képviselő, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, az önkéntesek – legyenek fiatalok, vagy idősebbek - nagyon fontos segítséget nyújtanak a városban működő intézményeknek, és ezáltal valamennyi pápainak.
Gáncsné Hajmási Tünde, a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete elnöke bevezetőjében elmondta, a Miénk a ház elnevezésű rendezvényt tíz évvel ezelőtt azért hívták életre, hogy egy napra a civilek vehessék birtokba a kulturális intézményt.

Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi- Érdekképviseleti Egyesületének elnöke az önkéntességről is szólt

A konferencia első előadója Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi- Érdekképviseleti Egyesületének elnöke volt. Előadásában elsőként bemutatta az idei évben 25. jubileumát ünneplő egyesületüket, melynek taglétszáma az elmúlt években közel duplájára, 660-ra nőtt, s ezzel Pápa legnagyobb civil szervezete. Mint elhangzott, a nyugdíjas egyesület tagjai nagyon aktív tevékenységet folytatnak, kortársaik segítése és saját programjaik szervezése mellett a város számos más szervezete, így a JMSZK és karitatív szervezetek tevékenységében is segítenek. Baán Éva beszélt az önkéntességgel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatairól is, felhívva a hallgatóság körében ülő fiatalok figyelmét az ehhez kapcsolódó lehetőségekre.
Az Új Nemzedék Veszprémi Közösségi Teret, illetve a fiatalok és idősek együttműködését példázó jó gyakorlatokat Sulics Rita ifjúságszakmai koordinátor mutatta be. Ismertette a közösségi tér által biztosított szolgáltatásokat, köztük az életpálya tervezéssel kapcsolatos előadásokat, egyéni tanácsadást, valamint az önkéntes tevékenység lehetőségeit.
Papp Péter pszichológus a ma a társadalomban együtt élő generációkat mutatta be, különös tekintettel az „y” és a „z” generáció, vagyis a mai középkorúak, fiatalok helyzetére, problémáira.

Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője jó gyakorlatról számolt be

A rendezvényen pápai jó gyakorlatokról is hallhattak az érdeklődők. Szalainé Tihanyi Andrea, Pápa Város Egyesített Szociális Intézménye intézményvezetője az általános iskolákkal, elsősorban a Tarczy Lajos Általános Iskolával kialakított, közel másfél évtizedes múltra visszatekintő együttműködésről, annak eredményeiről számolt be.
Ifj. Márkus Mihály református lelkész a Pápai Református Egyházközség Mécsestartók Családi Táboráról beszélt, mely táborban a legkisebb gyermekektől az idősekig minden korosztály képviselteti magát, így nagyon jó lehetőséget biztosít a különböző generációk együttműködésére.
A rendezvény végén Balázsné Márton Mária, a helyi telefonos lelki elsősegély-szolgálatot működtető Pax Animae Mentalhygienés Egyesület titkára kért szót. Felhívta a figyelmet a leki elsősegély-szolgálatok fontosságára, és tájékoztatta a megjelenteket a szolgálatnál végezhető önkéntes tevékenységről.
A hagyományokhoz hűen a konferenciához a pápai és környékbeli civil szervezetek tevékenységét bemutató kiállítás is kapcsolódik, mely február 14-éig látható a JMSZK színházépületének emeleti előadótermében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!