Ez a Fidesz költségvetése - Grőber Attila sajtótájékoztatója


2017-02-07 18:50:29  | cikk: pi-pa  | fotó: Babos Petra  | 


Ez a Fidesz költségvetése - Grőber Attila sajtótájékoztatója főképe
Aktuális helyi kérdésekkel kapcsolatban monda el véleményét ma délutáni sajtótájékoztatóján Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke.
A képviselő-testület pénteki ülésén elfogadott költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden a várt mederben zajlott: az ellenzéki pártok egyhangúlag elutasították a költségvetést, nemmel szavaztak, így ez a költségvetés a Fideszé és a vele szövetséges KDNP-é. Grőber Attila rámutatott, 2002 óta nem tud olyan évet említeni, amikor az önkormányzat valamelyik bizottsága nem fogadta el az aktuális költségvetést – az idei évben azonban a Humán Erőforrás Bizottság nem támogatta a rendelet-tervezetet. A Pénzügyi-, Gazdasági Bizottság ülésén egyetlen Fideszes képviselő sem tett fel kérdést, nem érvelt és nem támasztotta alá a költségvetést, és hasonló történt a testületi ülésen is. Az, hogy ilyen passzivitásban történt a költségvetés elfogadása, azt üzeni, hogy a rendelettervezet olyan keret-kondíciókat tartalmaz csak, amiről nem lehet érdemi vitát folytatni. A kötelező feladatokat végre kell hajtani, működtetni kell a várost, és még arról sem lehet vitatkozni, hogy a meglévő összegeket mire fordítsák, mert ilyenek nem léteznek.
Grőber Attila nem fogadta el a költségvetést, mert a központi költségvetés és az önkormányzatok forráselosztása rendkívül igazságtalan, az önkormányzatiságot veszélyezteti. Másrészt a költségvetés és a korábbi gazdasági tervek nem állnak összhangban egymással. Probléma még, hogy a rendelet, fejlesztésre az idei évben 306 millió forintot biztosít, amiből 240 millió forint áthúzódó fejlesztés. Grőber Attila úgy fogalmazott, lehet bűvészkedni a számokkal, hogy mennyi jut fejlesztésre, de azok a fejlesztések, melyek előttünk állnak, azok nem a város gazdasági teljesítőképességéből származnak, hanem központi kegyből. Szintén problémaként említette, hogy a szűkös költségvetés oka a város gazdasági teljesítő-képességének pangása. Emellett a költségvetés rendkívül igazságtalan adókkal – a kommunális adóval és a telekadóval - terheli meg a pápaiakat. A képviselő elmondta azt is, hogy az egyébként nagyon szűkös költségvetés több esetben is nagyvonalúan bánik a közpénzekkel. Végül problémaként hangzott el, hogy vannak a költségvetésben olyan kiadások, amelyeket nem vertek nagydobra. Az egyik, hogy a kastély felújítása kapcsán az EUTAF szabálytalanságot tárt fel, aminek 19,5 milliós visszafizetési kötelezettség a következménye, a másik pedig egy Pápai Hús üzletrész-vétel hátralék 78 milliós ügye, mellyel kapcsolatban a város perben áll.
A december 20-i képviselő-testületi ülésre visszautalva a sajtótájékoztatón elhangzott, az akkori Pénzügyi-, Gazdasági bizottsági ülésen a közigazgatásban dolgozó középfokú végzettségű munkatársak illetmény-kiegészítéséhez kapcsolódóan az MSZP helyi elnökének volt egy módosító javaslata, mely azon hivatali dolgozók esetében is javasolta az illetmény-kiegészítést, akik a garantált bérminimumnál többet keresnek. Ezt az indítványt a bizottság 2 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett leszavazta. A módosító indítványt a testületi ülésen Grőber Attila megismételte. Ezen az ülésen döntöttek arról, hogy a polgármester és az alpolgármester illetmény-emelést kap. És ezen az ülésen a testület nem szavazta meg a középfokú végzettségű munkavállalók illetmény-emelését. Grőber Attila végül úgy fogalmazott, ez egy negatív üzenet a hivatali dolgozók és a nyilvánosság felé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!