A domonkos rend múltjáról és jelenéről


2017-02-05 18:11:55  | cikk: Babos Petra  | 


A domonkos rend múltjáról és jelenéről főképe
A domonkos rend 2016-ban ünnepelte alapításának 800. évfordulóját. Ezen jeles évforduló kapcsán kiállítással, előadássorozattal emlékeztek meg a rendről. A 800 éves domonkos rend Magyarországon című tárlatnak a Jókai Mór Városi Könyvtár ad otthont. A vándorkiállítás betekintést enged a rend történetébe.
Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész a tárlat kapcsán beszélt Szent Domonkosról és a domonkos rendről.
A domonkos rend története a 13. századig nyúlik vissza. Szent Domonkos 1170 körül született Spanyolország Kasztília nevű tartományában, majd a papi pálya felé fordult. Találkozott eretnekekkel, s hallott a pogányokról. Akkor fogalmazódott meg benne, hogy kellene egy olyan szerzetesrendet létrehozni, amelyik ezeket a pogányokat megtéríti, az eretnekeket meg visszatéríti a katolikus hitre. Ez sikeres volt, hiszen olyan rendet hozott létre, ami a 13. századra elterjed egész Európában, s már a tatárjárás előtt Magyarországon is megjelent. A domonkosok Magyarországon 1221-ben telepedtek le. A világ minden régiójában kb. 6000 domonkos működik, kivéve a Balkán országait. Egészen a török hódoltságig, illetve a reformáció kezdetéig a domonkosok Magyarországon szinte mindenhol megtalálhatóak voltak – mondta az előadó, majd hozzáfűzte, Szent Domonkos kiemelt feladatnak tekintette a kunok megtérítését, tervei között szerepelt, hogy ő is részt vesz ebben a misszióban.
-Aztán a II. József-féle egyházellenes intézkedések során ismét megcsappant a rend létszáma, és igazából ezek a nyugat-dunántúli kolostorok alkották a rend gerincét egészen a legújabb korig. Az osztrák rendházakkal közösen alkotott rendtartományából a két világháború között vált ki a magyar. Addig úgy működött a rend, hogy alig volt magyar anyanyelvű tagja, főként német és szláv ajkúak voltak. 1938-tól közel száz férfi taggal rendelkezett. Ezt a kiteljesedő rendet aztán a kommunista egyházüldözés elfojtotta, szétszórta. A szerzeteseket internálták, egy részüket börtönbe zárták, a papi működésüket megvonták. Ebből a meggyötört rendből próbált 1989 óta újjászerveződni a rend, ma két nagyobb háza van, Sopronban és Debrecenben, illetve egy kisebb Szentendrén - mondta a témát kutató szakértő.
A vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményt Magyarország legrégebbi, ma is álló kolostorában hozták létre. A levéltári, múzeumi és könyvtári gyűjteményben a rend történetével kapcsolatos emlékeket gyűjtik össze, dolgozzák fel és mutatják be.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!