Nincs többé iskola!


2017-02-05 10:11:38  | cikk: ha  | 


Nincs többé iskola! főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ általános iskolásoknak szóló Óperenciás, Kerekerdő és Hétmérföldes bérletben legutóbb a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Nincs többé iskola című darabját láthatták a gyerekek. A darabot Molnár Ernő rendezte, a Vastaps díjat ez a mese kapta 2016-ban Salgótarjánban. A gyerekek együtt éltek az előadással, szurkoltak az egereknek vagy épp a törpéknek, de végül mindenki örült, hogy megkerült az ellopott idő.

Ugyanis az egerek ellopták a percet - a szeptemberi iskolakezdés előtti utolsó percet. Tették ezt azért, mert a macskatanító megeszi a diákokat, ha azok nem elég ügyesek, meg egyébként is, jobb a semmittevés, mint a tanulás. Calgon, a rangidős egér (Albert Péter), aki már harmadszor járta a harmadikat és Mária Terézia, az egérlány (Bánfi Kata) a két főkolompos.

Mit érdemel az, aki ellopta a percet?

Színre lép az egértanító és fia, akik természetesen szeretnék visszaszerezni az ellopott percet, de nem férnek be az egérlyukba. Mentőötletük támad: hívják a törpéket, hisz ők elég kicsik, így hozzáférnek az eltulajdonított időhöz. Meg is érkezik hat törpe - a hetedik elaludt -, akik aztán próbálják visszaszerezni az ellopott percet, annál is inkább, mert arra nekik is szükségük van: szeptember 1-jén nem csak az iskola kezdődik, de ők is nagyok lehetnek.

Számos félreértésen túljutva, csetléseket, botlásokat követően végül megmérkőznek az egerek és a törpék. A mindent eldöntő utolsó próbán az győz, aki azt teszi, ami a legfontosabb az életben. A tanulság, az hogy a legfontosabb a játék, így a törpék győznek, az egerek pedig visszadják a percet.

A játék a legfontosabb - erről szól az előadás

A Calgont alakító Albert Péter elmondta, hogy bár viszonylag ritkán játsszák, nagyon szeretik ezt a mesét. Az előadás érdekssége, hogy mindig máshogy reagál a közönség: van ahol inkább az egereknek szurkolnak, hogy ne kerüljön elő a perc, ne legyen többé iskola, másutt pedig a törpéket biztatják, hogy szerezzék vissza az ellopott időt, mert jó hely a suli. Pápán is volt mindkét szurkolótábornak közönsége.

Müller Orsolya kulturális szervező elmondta, hogy a JMSZK tavaly ősztől egyre nagyobb számban igyekszik lehetőséget biztosítani a hátrányos helyzetű gyermekeknek, hogy ők is színházi élményhez jussanak. A január-februári előadásokon csaknem 70 hátrányos helyzetű kisiskolás vett részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!