Együtt, hangosan az egész Bibliát


2017-01-31 20:37:33  | cikk: ha  | 


Együtt, hangosan az egész Bibliát főképe

2017-ben ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, amelyre a Kárpát-medence református közösségei is számos rendezvénnyel készülnek. A magyar reformátusság az emlékév nyitó rendezvényét ma tartotta Debrecenben. Ennek keretében került sor a „Bibliaolvasó Nap”-ra, amelyen arra vállakozott a Kárpát-medence több mint hetven református iskolája - köztük a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma is -, hogy együttesen hangosan felolvassa a Biblia teljes szövegét.

A felolvasás a debreceni Nagytemplomban kezdődött reggel 8 órakor és ugyanitt ért véget a 14 órakor kezdődő, az emlékévet megnyitó ünnepi istentiszteleten. A többi iskola a közbeeső hat órában kapcsolódott be a felolvasásba előre megtervezett beosztás alapján. A pápaiak az első három tanítási órában tartották a felolvasást a díszteremben.

Vadász Márta vezető vallástanár, lelkipásztor koordinálta a felolvasást

Vadász Márta vezető vallástanár elmondta, hogy sikerült a rendelkezésükre álló idő alatt felolvasni a kijelölt igeszakaszokat. Az Ószövetségből Mózes ötödik könyvéből, a Krónikák II. könyvéből és a Zsoltárok könyvéből olvastak részleteket, az Újszövetségből pedig Rómaiakhoz írt levél első négy része hangzott el. Néhány igeszakasz nehezebb volt, de a diákok nagyon szépen, értően olvasták, mondta Vadász Márta. Ezzel a vállalkozással a debreceni szervezők a reformáció által is inspirált európai könyvkultúra, a biblikus műveltség, az olvasás – azon belül is a hangos olvasás – fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

Több mint száz refis diák vett részt a felolvasásban. Kálmán Áron elmondta, hogy sokak számára a Biblia elavult könyv, pedig ha figyelmesen olvassuk, rájöhetünk, hogy válaszokat ad mai kérdéseinkre is. A Biblia egy térkép, ami segít eligazodni a világban, tette hozzá a refis diák. A hetedikes Balázs Sámuelnek olyan érzése volt, hogy a közös felolvasással égig hangzott az ige.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!